ГоловнаКультура

У Центрі візуальної культури відбудеться виставка про київський неомодернізм в архітектурі

Проект "Надбудова" з'явився в результаті багаторічного дослідження радянського неомодернізму

У Центрі візуальної культури відбудеться виставка про київський неомодернізм в архітектурі
Фрагмент плаката выставки "Надстройка"
Фото: Центр визуальной культуры

З 28 січня по 28 лютого в столичному Центрі візуальної культури пройде виставка "Надбудова", на якій будуть представлені найцікавіші проекти київського повоєнного неомодернізму в архітектурі.

Про це повідомляють організатори виставки.

У рамках "Надбудови" вперше покажуть проекти відомих київських архітекторів - і реалізовані, і нереалізовані.

Виставка є одним з результатів багаторічного дослідження радянського неомодернізму в Україні. Раніше це дослідження лягло в основу виставок, що проходили у Відні, Стамбулі і Сан-Паулу. В рамках проекту було записано безліч інтерв'ю з архітекторами з Києва та інших міст України. На виставці в Центрі візуальної культури представлять київську частину дослідження.

Центральне місце виставки займає творчість архітектора Едуарда Більського - автора і співавтора знакових для київського неомодернізму проектів Палацу піонерів, автовокзалу, масиву Виноградар. Крім того, на виставці "Надбудова" розкажуть про архітектора Флоріана Юр'єва (автора "київської тарілки" біля метро "Либідська"), про проект Парку пам'яті авторства Ади Рибачук і Володимира Мельниченка, а також про проекти Михайла Буділовського, Анатолія Добровольського, Йосифа Каракіса та інших.

"На початку 1960-х архітектура Києва заговорила інтернаціональною мовою післявоєнного неомодернізму, - заявляють організатори виставки. - В авангарді цього процесу опинилося середовище архітекторів, художників і інженерів, для яких архітектура та будівництво були одними з багатьох елементів модерністського світогляду".

Фото: Центр візуальної культури

Нагадаємо, в Центрі візуальної культури нещодавно пройшла лекція американського філософа Ганса Ульріха Гумбрехта. Читайте інтерв'ю з ним: "Німці віддадуть перевагу Путіну, а не Обамі".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram