ГоловнаКультура

У Нацмузей хочуть повернути старого директора, - Ройтбурд

Заступник міністра культури хоче звільнити нинішнього директора НХМУ Марію Задорожну

У Нацмузей хочуть повернути старого директора, - Ройтбурд
Фото: mykiev.info

Перший заступник міністра культури Ігор Ліховий планує звільнити директора Національного художнього музею Марію Задорожну і повернути на це місце старого директора Анатолія Мельника.

Про це повідомляє художник Олександр Ройтбурд у своєму блозі.

Про прийдешнє ймовірне звільнення Марії Задорожної LB.ua стало відомо ще наприкінці грудня. Тоді з'явилася інформація про те, що міністр культури В'ячеслав Кириленко збирається звільнити директорів трьох музеїв – НХМУ, "Софії Київської" та Києво-Печерського заповідника.

Як пише Ройтбурд, Задорожну повідомили про звільнення на нараді в Мінкульті, участь у якій брав перший заступник міністра Ігор Ліховий. Причина такого рішення - той факт, що Марія Задорожна була призначена на свою посаду при президентові Вікторі Януковичі. На її місце планують повернути колишнього директора Анатолія Мельника.

Нагадаємо, Анатолія Мельника звільнили з посади директора музею при міністрі Михайлові Кулиняку. Тоді на посаду в.о. директора НХМУ призначили галеристку Тетяну Миронову, яка взяла собі в заступники Ігоря Ліхового. Під тиском громадськості, яка протестувала проти ймовірного закріплення Миронової на посаді директора музею, провели конкурс на заміщення цієї посади. За результатами конкурсу директором Національного художнього музею призначили Марію Задорожну в листопаді 2012 року.

Під час Майдану команда НХМУ, яка перебувала в епіцентрі подій на вулиці Грушевського, цілодобово охороняла музей і його експонати. Після Майдану в Нацмузеї пройшла резонансна виставка "Кодекс Межигір'я", на якій представили речі з резиденцій Віктора Януковича та Віктора Пшонки.

У п'ятницю в стінах НХМУ відкрилася виставка "Спецфонд", у рамках якої виставлено відреставровані роботи зі Спеціального фонду музею, куди в 30-х роках минулого століття звозили роботи художників, які творили врозріз з офіційною лінією партії. Деякі роботи треба було сховати подалі від глядачів, а деякі - взагалі знищити.

Нагадаємо, В'ячеслав Кириленко вже встиг підписати розпорядження про звільнення директора "Софії Київської" Олени Сердюк. При цьому сама Сердюк заявляє, що процедура її звільнення не відбулася, оскільки в Мінкульті з нею це рішення і невиконання пунктів контракту (що може послужити причиною для звільнення) не обговорювали.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram