ГоловнаКультура

Кличко заборонив будувати ТЦ на місці давньокиївської вулиці

Археологи виявили унікальні артефакти під Поштовою площею

Мер Києва Віталій Кличко заборонив будувати торговий центр на Поштовій площі, де археологи виявили вулицю часів Київської Русі.

Про це повідомила прес-служба Кличка після того, як він побував на місці розкопок.

Зазначається, що на глибині близько 7 з половиною метрів виявлено фрагменти будівель: кілька вінців зрубу і частокіл, між якими проходила коли вулиця. Археологи підтвердили, що знайдені в культурному шарі артефакти датуються приблизно 11-13 століттям, тобто вони збудовані за часів Київської Русі. Вони також продемонстрували Кличкові останні знахідки: хрестик і дерев'яний жіночий гребінь, зроблений з мореного дуба.

Залишки будівель збереглися під товстим шаром грунту у відносно непоганому стані. Над цим місцем у 17-18 століттях знаходилася міська пристань. Не виключено, що поруч під шаром землі знаходяться залишки інших будинків.

"Така знахідка для нас - сенсація, яка може змінити всі наші уявлення про Київ тих часів. Раніше вважалося, що місто закінчувалося в районі вулиці Боричів узвіз, і ми не очікували знайти тут зруби часів Київської Русі. Тут ми бачимо цілий господарський комплекс - паркани і зруб. Очевидно, на цьому місці знаходилася садиба", - заявив Сергій Тараненко, науковий співробітник Центру археології Києва.

Нагадаємо, що проект реконструкції Поштової площі на ділянці між Річковим вокзалом і Володимирським узвозом передбачає будівництво на місці розкопок торгового центру.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram