ГоловнаКультура

Кириленко розповів про чотири напрямки реформи у сфері культури

Державна політика у сфері культури неможлива без українського змісту, вважає міністр

Кириленко розповів про чотири напрямки реформи у сфері культури
Фото: www.kmu.gov.ua

Віце-прем'єр - міністр з гуманітарних питань і міністр культури В'ячеслав Кириленко відзвітував про сто днів своєї діяльності.

Про це йдеться на сайті Мінкульту.

Зокрема, міністр заявив, що державна політика у сфері культури повинна базуватися на "українському змісті" - і "ця позиція Міністерства культури буде незмінною, незважаючи на весь російський інформаційний і культурний вплив".

"Я ніколи не погоджуся з тими, хто вважає, що може бути українська культурна політика без українського змісту. Тому опонентам, які так чи інакше виступають із позиції "руского міра" в Україні, я хочу сказати, що мої погляди на культурну політику не зміняться", - заявив Кириленко.

Крім того, міністр культури розповів про чотири основні напрямки реформ у культурній сфері.

Зокрема, міністр заявив, що планує зробити прозорим розподіл усіх коштів, які використовує Міністерство культури. "Особливо це стосується коштів, які виділяють на мистецькі проекти", - зазначив він.

Створення координаційної ради "Зброя культури", яка ухвалює рішення про підтримку проектів, міністр вважає першим кроком до запровадження прозорої процедури розподілу бюджетних коштів. "Так само будуть розподіляти кошти на інші проекти, через окрему експертну раду", - додав Кириленко.

Другим пунктом реформи стала підтримка національного кіновиробництва. "За ініціативою уряду парламент прийняв закон про заборону російських мілітарних серіалів, які прославляють бійців ворожої армії і їхніх силовиків. Після цього наступним кроком має стати запровадження внеску на підтримку українського кіно", - заявив В'ячеслав Кириленко.

Зазначимо, що в Раду вже внесено законопроект про введення такого збору - авторства народних депутатів Миколи Княжицького та Сергія Тарути. Цей проект закону пропонує збирати гроші на українське кіно з операторів лотерей і всіх, хто пов'язаний з поширенням кіно. Законопроект, створений Мінкультом, на розгляд парламенту ще не вносився.

При цьому В'ячеслав Кириленко заявив, що закон про збір на підтримку кіно дасть можливість додатково акумулювати від 250 млн грн на кіновиробництво.

Ще одним напрямком реформи стане впровадження контрактної форми роботи в українських театрах і культурних установах. Відповідний законопроект перебуває на фінальній стадії підготовки, повідомляють на сайті Мінкульту.

І, нарешті, найскладнішою реформою у сфері культури міністр назвав зміни в системі охорони культурної спадщини. "Це буде складна реформа, і вона буде мати резонанс, але разом з вами я готовий до обговорення й імплементації", - заявив Кириленко, не уточнивши, в чому деталі реформи і з ким він має намір її обговорити.

Нагадаємо, всі члени уряду Арсенія Яценюка відзвітували про 100 днів своєї роботи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram