ГоловнаСуспільствоОсвіта

Україномовних дітей Севастополя прирівняли до інтелектуально неповноцінних

У Севастополі закривають україномовний інтернат, а учнів відправляють у спецшколу.

Україномовних дітей Севастополя прирівняли до інтелектуально неповноцінних
архивное фото
Фото: Макс Левин

Севастопольська влада вирішила ліквідувати загальноосвітню школу-інтернат №7, навчальний процес у котрій відбувається українською мовою, а половину його учнів перевести до інтернату №4, в якому навчаються діти із затримкою психічного розвитку.

Як пише "Новий регіон" із посиланням на начальника управління освіти Ірину Заєць, таке рішення ухвалила міська рада.

За словами пані Заєць, якщо батьки не хочуть, щоб їхні діти навчалися в інтернаті №4, то можуть влаштувати їх у будь-яку школу міста. Однак при цьому видання наводить і позицію батьків, які стверджують, що чиновники управління освіти тиснули на них, змушуючи написати заяву про відмову від навчання в інтернаті №7, і що вони досі не знають, де навчатимуться їхні діти наступного року.

Інтернат №7 - єдина в Севастополі освітня установа, навчання в котрій відбувається державною мовою, - створено 1994 року на базі дитячого садка для дітей українських військовослужбовців. Якщо спочатку в ньому навчалося 200 дітей, то зараз тільки 50, причому переважно це діти з малозабезпечених і багатодітних сімей, а не військових.

Рішення про ліквідацію інтернату та поновлення на його місці дитячого саду міські чиновники пояснюють тим, що інфраструктура та матеріально-технічна база закладу не відповідають статусу. Зокрема, там немає спортивного майданчика, спортзалу, приміщень для занять працею.

Проукраїнські організації Севастополя схвально поставилися до ліквідації інтернату. Керівник місцевого відділення

"Просвіти" Володимир Проценко назвав рішення міськради "правильним", оскільки "в дитячому саду школа не може бути".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram