ГоловнаСуспільствоОсвіта

Українські вузи знову не потрапили в топ-500

У першій двадцятці найкращих університетів світу 17 вузів представляють США.

Українські вузи знову не потрапили в топ-500
Фото: shkola.ostriv.in.ua

В Академічному рейтингу університетів світу, який складають щорічно, знову не виявилося жодного представника України.

Рейтинг із 500 найкращих вузів, що є одним із найавторитетніших у світі, опублікував Інститут вищої освіти Шанхайського університету Цзяо Тун, повідомляє ZN.UA.

У топ-100 потрапили вищі навчальні заклади з США, Великобританії, Німеччини, Канади, Франції, Японії, Нідерландів, Ізраїлю, Китаю та інших країн. Українських ВНЗ у рейтингу немає.

Примітно, що в першій двадцятці найкращих університетів світу 17 вузів представляють США, 2 - Великобританію. Вперше до двадцятки потрапив японський вуз.

Найращим вищим навчальним закладом визнано Гарвардський університет (США), далі йдуть Стенфордський університет (США), Массачусетський технологічний університет (США), Каліфорнійський університет у Берклі (США) і Кембриджський університет (Великобританія).

На пострадянському просторі найкращим вузом визнано Московський державний університет імені М.В.Ломоносова (80 місце) і Cанкт-Петербурзький державний університет (п'ята сотня рейтингу). Інші вузи країн СНД і Балтії в рейтинг не потрапили.

Академічний рейтинг університетів світу складають в Інституті вищої освіти Шанхайського університету Цзяо Тун, він включає основні вищі навчальні заклади, вибудовані відповідно до формули, яка враховує:

- випускників-лауреатів Нобелівської або Філдсівської премії (10 відсотків);

- співробітників-лауреатів Нобелівської або Філдсівської премії (20 відсотків);

- "часто цитованих дослідників у 21 категорії" (20 відсотків);

- статті, опубліковані в журналах Nature або Science (20 відсотків);

- індекси цитування для природничих і гуманітарних наук Інституту наукової інформації, а також індекси провідних журналів Arts and Humanities Citation Index (20 відсотків);

- навчальні площі університету (10 відсотків).

Нагадаємо, українським університетам ніяк не вдається увійти в топ світових рейтингів.

У серпні 2010 року Президент Віктор Янукович поставив завдання забезпечити входження 3-5 провідних університетів України до числа вищих навчальних закладів, визнаних у світі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram