ГоловнаСуспільствоОсвіта

Учнів початкових класів учитимуть грати в шахи

Метою Програми є створення умов для залучення до гри широких верств населення.

Учнів початкових класів учитимуть грати в шахи

Кабінет Міністрів України розпорядженням №706-р від 26 вересня 2012 року схвалив Концепцію Загальнодержавної цільової соціальної програми розвитку шахів "Інтелект нації" на 2013-2020 роки. Про це повідомили в прес-службі Міністерства освіти і науки, молоді та спорту.

Тепер міністерству разом із зацікавленими центральними і місцевими органами влади протягом трьох місяців необхідно розробити та подати Кабінету Міністрів проект Загальнодержавної цільової соціальної програми розвитку шахів "Інтелект нації" на 2013-2020 роки.

Шахи - інтелектуальний вид спорту з давніми історичними традиціями і можливостями. Гра в шахи розвиває логічне мислення, сприяє поліпшенню пам'яті, формує витримку і почуття відповідальності за доручену справу, здатність до самоаналізу та самостійного ухвалення рішення. Шахи - невід'ємна складова загальнодержавної системи фізичної культури і спорту, спрямована на зміцнення здоров'я, розвиток морально-вольових та інтелектуальних здібностей людини.

В Україні за останні 20 років спостерігають погіршення стану розвитку гри в шахи.

На юнацьких чемпіонатах Європи і світу чисельність українських шахістів не перевищує 20 осіб, а кількість учасників від таких держав, як Російська Федерація, Китай, Індія, Туреччина, Вірменія, Азербайджан, США, в кілька разів більша за число учасників від України.

Тому метою Програми є створення умов для залучення до гри у шахи широких верств населення, насамперед дітей і молоді, а також відбору та підготовки обдарованих осіб для спорту вищих досягнень шляхом формування сучасної інфраструктури, необхідної для розвитку шахів.

Оптимальний варіант вирішення поставленої проблеми передбачає запровадження системного підходу, концентрацію зусиль центральних, місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, громадських організацій фізкультурно-спортивної спрямованості із залученням коштів бюджетів усіх рівнів та інших джерел.

У рамках вирішення проблеми передбачено забезпечити вивчення учнями 1-4 класів загальноосвітніх навчальних закладів базових елементів гри в шахи, вдосконалення системи відбору та підготовки національних збірних команд до чемпіонатів Європи та світу, всесвітніх шахових олімпіад, популяризацію гри в шахи в засобах масової інформації, покращення матеріально-технічної бази, зокрема будівництво Палацу шахів у м. Києві.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram