ГоловнаСуспільствоОсвіта

Зі спільного з Росією підручника історії викинули всі суперечливі моменти

У посібнику немає ні Богдана Хмельницького, ні Івана Мазепи, ні ОУН-УПА.

Зі спільного з Росією підручника історії викинули всі суперечливі моменти
Фото: proza.ru

Укладачі спільного для українських і російських учителів методичного посібника з історії виключили з підручника всі події, здатні спричинити будь-які розбіжності.

Про це пише видання "КоммерсантЪ-Украина".

Напередодні міждержавна робоча група, що складається з українських і російських істориків, презентувала методичний посібник. Його назва - "Україна і Росія на перехрестях історії". Після двох років спроб виробити спільний погляд на історію укладачі просто виключили з посібника всі події, здатні спричинити будь-які розбіжності - зокрема, в ньому немає ні Богдана Хмельницького, ні Івана Мазепи, ні ОУН-УПА. Найбільш дискусійні моменти заплановано описати в наступному випуску видання.

Тираж видання - 200 примірників. Перший модуль присвячено внеску Києво-Могилянської академії в культуру обох країн. У другому модулі - "Культура стародавньої Русі IX-XII століть" - розповідається про фольклор і звичаї стародавніх слов'ян. Третій модуль присвячений соціально-політичному життю російського дворянства і української шляхти в XV-XVII століттях.

Четвертий модуль описує реалії другої половини ХХ століття. Наприклад, спроби вирішити житлову проблему за допомогою будівництва хрущовок.

Як пояснив виданню голова робочої групи з російського боку, директор Інституту загальної історії РАН Олександр Чубар'ян, посібник "демонструє конструктивну співпрацю між країнами": "Ми вибрали приблизно 20 розділів, де є збіг поглядів, узяли найцікавіші сюжети й оформили їх у вигляді окремих модулів. Ми випустили їх однією книгою, а українці будуть видавати кожен модуль окремо".

За словами Чубар'яна, події, що провокують найбільші дискусії, будуть описані у другій частині, яку почнуть готувати 2013 року, а в російські підручники історії будуть внесені корективи з урахуванням положень нового посібника.

Нагадаємо, рішення про створення робочої групи з розробки спільного методичного посібника для вчителів історії України та Росії було ухвалено в жовтні 2010 року. Передбачалося, що посібник синхронізує суперечливі історичні позиції Національної академії наук України (НАН) і Російської академії наук (РАН) щодо Голодомору 1932-1933 років, діяльності УПА та Другої світової війни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram