ГоловнаСуспільствоОсвіта

Зовнішнє тестування цього року під загрозою, - Ніколаєнко

За його словами, у Центру якості освіти величезні борги

Зовнішнє тестування цього року під загрозою, - Ніколаєнко
Фото: Макс Левин

Зовнішнє незалежне оцінювання цього року опинилося під загрозою.

Про це заявив екс-міністр освіти Станіслав Ніколаєнко в своєму блозі на LB.ua.

"Через безвідповідальність і свідому бездіяльності колишніх і нинішніх керівників Міністерства освіти і науки України, Український центр оцінювання якості освіти станом на 24 лютого ще навіть не затвердив кошторис витрат на проведення оцінювання. Є реальна загроза зриву технологічного графіка друку тестових зошитів, затримується реєстрація учасників ЗНО. Під загрозою організація пробного тестування через блокування рахунків регіональних центрів оцінювання якості освіти Держказначейством", - повідомляє Ніколаєнко.

Він також зазначає, що Український центр оцінювання якості освіти має велику заборгованість, яка тягнеться ще з попередніх років.

"Обладнання для друку тестових зошитів та обробки результатів зовнішнього оцінювання морально і фізично застаріло. Кілька підрозділів Українського центру оцінювання через несплату оренди виселені з приміщень, де вони розташовувалися. Їх працівники змушені працювати в домашніх умовах. Звідси реальна загроза забезпечення конфіденційності змісту тестових матеріалів", - підкреслює екс-голова МОН.

Ці фактори, за словами Ніколаєнко, створюють реальну загрозу для проведення цьогорічного зовнішнього оцінювання аж до повного скасування.

"Тобто Україна стоїть напередодні реалізації сценарію, який підготовлений командою колишнього голови Міністерства освіти і науки України за підтримки частини ректорів вищих навчальних закладів з метою відмови від ЗНО і повернення до проведення вступних іспитів ", - резюмує він.

Нагадаємо, згідно з результатами дослідження фонду "Демократичні ініціативи ім. Ілька Кучеріва", підтримка ЗНО в Україні щороку зростає - в 2008 році незалежне оцінювання підтримували 42% населення, в 2011-му - 50%, а в 2013-му - 53%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram