ГоловнаСуспільствоОсвіта

Обсяг держзамовлення залежатиме від рейтингу ВНЗ, - міністр

Рішення про злиття ухвалюватимуть самі університети

Обсяг держзамовлення залежатиме від рейтингу ВНЗ, - міністр
Фото: Макс Левин

Міністр освіти і науки Сергій Квіт заявив, що держзамовлення розподілятимуть відповідно до місця, які університети займають у рейтингах кращих ВНЗ України.

Про це повідомляє УНІАН.

"Маємо щонайменше 4-5 незалежних рейтингів, які можуть нам показати, які університети є кращими. За умов, що держава не має коштів на підтримку, на державне замовлення для всіх своїх університетів, відповідно, ми будемо надавати пріоритет тим університетам, де ці напрями представлені найкраще, тобто скеровувати туди на навчання тих наших абітурієнтів, які не можуть самі заплатити за навчання", - сказав міністр.

Квіт також повідомив, що в університетів, які займають слабкі місця в рейтингах, не забиратимуть ліцензії, їм нададуть можливість набирати студентів-контрактників.

Квіт зазначив, що за умов ринкової конкуренції ВНЗ отримають право на злиття. При цьому, за словами міністра, неприйнятна така практика, коли міністр освіти сам визначає, які університети повинні укрупнитися, злившись в один.

"Ці рішення повинні прийматися в самих університетах, залежно від того, в якій ситуації вони. Тобто якщо це відбуватиметься, це відбуватиметься природним шляхом. А не вказівками або рішеннями міністра", - сказав Квіт. Він наголосив, що зменшення кількості ВНЗ має відбуватися пропорційно до поліпшення їхньої якості.

Перший заступник міністра освіти Інна Совсун додала, що для розподілу державного замовлення будуть створені конкурсні комісії, куди залучать фахівців, які зможуть порекомендувати міністерству, в яких вишах потрібно зменшити чи збільшити замовлення. Розподіл державного замовлення буде відкритим - його опублікують на сайті міністерства.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram