ГоловнаСуспільствоОсвіта

Вчені КПІ запустили на орбіту наносупутник

Наносупутник у формі куба розміром 10х10х10 см важить 1 кг

Вчені КПІ запустили на орбіту наносупутник
Фото: www.segodnya.ua

19 червня на навколоземну орбіту було виведено створений в Національному технічному університеті України "Київський політехнічний інститут" перший український наносупутник PolyITAN-1.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства освіти і науки.

Запуск здійснено в рамках міжнародного співробітництва КПІ з університетами інших країн: після презентації інженерної моделі наносупутника в Інституті імені Калмана (Бельгія) київські політехніки були запрошені до участі у Міжнародному проекті QB50, в якому брали участь ще кілька десятків університетів.

Університетські мікросупутники, серед яких був і PolyTAN-1, вивели в космос ракету-носій "Дніпро" з пускової бази "Ясний" (Оренбурзька область, Росія)

Запущений у космос український наносупутник формату Сubesat має масу близько 1 кг і розмірами 10х10х10 см. Метою запуску супутника "PolyITAN-1" є відпрацювання технологічних режимів польоту; створення і дослідження сонячних датчиків для малих космічних апаратів; перевірка енергетики розроблених в університеті сонячних джерел живлення; адаптація до умов космосу та вдосконалення для майбутніх польотів цифрових каналів передачі інформації із супутника на Землю і команд управління ними; дослідження впливу космічного простору на роботу електронних підсистем супутника; дослідження функціонування систем GPS оригінальної конструкції.

Для відслідковування польоту космічного апарату і проведення досліджень в університеті створено центр з випробувальним обладнанням.

Запуск супутника PolyITAN-1, розробленого київськими політехніками, став можливим завдяки фінансовій підтримці Фонду імені академіка В.С. Михалевича.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram