ГоловнаСуспільствоОсвіта

Викладачі у зоні бойових дій можуть не виходити на роботу в разі загрози для життя

Вимушений простій учителів буде оплачуватися, а ті, що оформили відпустку, отримають допомогу на оздоровлення

 Викладачі у зоні бойових дій можуть не виходити на роботу в разі загрози для життя
Фото: http://novostey.com

МОН рекомендує надавати працівникам навчальних закладів у зоні АТО оплачувані і неоплачувані відпустки. Про це повідомляє прес-служба Міністерства освіти і науки.

Працівники які не виходять на роботу у зв'язку з переміщенням з районів проведення АТО або ті які залишаються в цих районах але не мають можливості виходити на роботу через небезпеку для здоров'я і життя не можуть бути звільнені за пунктом 4 статті 40 кодексу законів про працю (за «прогул»)" - пише прес-служба з посиланням на Міністерство соціальної політики України.

"Роботодавцям рекомендується за необхідності надавати працівникам на їх прохання оплачувані відпустки відпустки без збереження заробітної плати що надаються працівникам в обов'язковому порядку і відпустки без збереження заробітної плати що надаються за згодою сторін у порядку визначеному законодавством", - йдеться в повідомленні.

Прес-служба також нагадує що в разі надання працівникові щорічної основної відпустки розрахунок відпускних здійснюється відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 8 лютого 1995 №100 «Про затвердження Порядку обчислення середньої заробітної плати».

"Кошти мають виплатити в повному обсязі. Крім того, відповідно до статті 57 Закону України «Про освіту» педагогічним і науково-педагогічним працівникам при наданні щорічної основної відпустки держава гарантує виплату допомоги на оздоровлення у розмірі місячного посадового окладу (ставки заробітної плати). Здійснення цієї виплати є обов'язковим.

У разі неможливості виконання своїх функцій через небезпеку для здоров'я або життя під час проведення АТО керівники навчальних закладів відповідно до статті 113 Кодексу законів про працю України можуть здійснювати оплату праці працівників як під час простою не з вини працівника, тобто з розрахунку двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу)", - йдеться в повідомленні МОН.

Як повідомлялося, Міносвіти відмовилося визнавати призначеного терористами "ДНР" "ректора" Донецького Національного Університету.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram