ГоловнаСуспільствоОсвіта

Історики рекомендують не виокремлювати Велику Вітчизняну війну з Другої світової

Інститут національної пам'яті рекомендує відмовитися від "сталінського пропагандистського терміна"

Історики рекомендують не виокремлювати Велику Вітчизняну війну з Другої світової
Подготовка к штурму Сапун-Горы, май 1944
Фото: memory-book.com.ua

Інститут національної пам'яті рекомендує засобам масової інформації, органам державної влади і місцевого самоврядування використовувати термін "Друга світова війна" замість "Велика Вітчизняна війна". Про це йдеться в методичних матеріалах, розміщених на сайті інституту.

В Інституті термін "Велика Вітчизняна війна" називають "сталінським пропагандистським терміном" і зазначають, що він стосується тільки війни між СРСР і Німеччиною 1941-1945 років.

Водночас "Друга світова війна", на думку інституту, більш історично коректний термін, який охоплює період з моменту нападу Німеччини на Польщу 1 вересня 1939 року, оскільки німецько-польська війна і, як наслідок, розподіл Польщі між Німеччиною та СРСР безпосередньо стосувався західноукраїнських земель.

Крім того, Інститут пам'яті рекомендує замінити низку інших термінів, що традиційно використовувалися в радянській історіографії. Зокрема, "звільнення України від фашистських загарбників" пропонують замінити на "вигнання нацистських окупантів з України", а "фашистські загарбники" - на "нацистські окупанти".

Нагадаємо, в липні Кабінет Міністрів надав Інституту національної пам'яті статус центрального органу виконавчої влади.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram