ГоловнаСуспільствоОсвіта

Половина шкіл Донецької та Луганської областей опинилася поза контролем України

З другого семестру бойовики переводять середню освіту на 5-бальну систему

Половина шкіл Донецької та Луганської областей опинилася поза контролем України
Обстрелянная школа в Иловайске
Фото: Макс Левин

Під контролем бойовиків опинилося 490 загальноосвітніх шкіл та інтернатів (44,9% від загальної кількості) в Донецькій області та 363 (53,5%) - у Луганській.

Такі дані надали LB.ua в Міністерстві освіти і науки України.

Навчальні заклади на територіях, захоплених терористичними угрупованнями ДНР і ЛНР, зараз підпорядковані цим організаціям. У них поки що продовжують навчати за українськими програмами та підручниками, але російською мовою. Також зросла кількість годин на вивчення російської мови (за рахунок української). З другого семестру навчального року школи планують перейти на російські навчальні програми та п'ятибальну систему оцінювання знань.

"Усі діти, що залишилися на контрольованих бойовиками територіях, можуть вільно продовжити навчання на мирній території України за всіма передбаченими формам освіти. Учні випускних класів зможуть отримати документ про середню освіту українського зразка в рамках положення про екстернат (форма атестації, яка передбачає самостійне вивчення програми. - LB.ua): для цього їм потрібно до 1 березня 2014/15 навчального року подати заяву на оцінювання знань у будь-якій школі на території України і пройти там тестування", - підкреслив у розмові з LB.ua директор департаменту загальної середньої та дошкільної освіти МОН України Юрій Кононенко

Станом на середину листопада, в Донецькій області, підконтрольній Україні, пошкоджено будівлі 16 загальноосвітніх шкіл (Дебальцеве, Мар'їнський, Шахтарський, Ясинуватський райони) та 2 дитсадки (Ясинуватський район). У Луганській області - 8 шкіл (Попаснянський, Станично-Луганський, Новоайдарський райони) та 2 дитсадки (Попаснянський район).

Нагадаємо, що 65 тисяч дітей із зони АТО перейшли у школи і дитсадки інших регіонів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram