ГоловнаСуспільствоОсвіта

Квіт обіцяє закрити ще 70 ВНЗ

Навчальні заклади можуть зникнути вже цього року

Квіт обіцяє закрити ще 70 ВНЗ
Фото: Макс Левин

В Україні до кінця року можуть закрити ще близько 70 вищих навчальних закладів. Про це сьогодні повідомив міністр освіти і науки Сергій Квіт, повідомляє "Радіо Свобода".

"Зараз у нас близько 300 вищих навчальних закладів. Ми в процесі того, що й далі скорочуємо цю мережу. Ми висуваємо різні претензії до тих університетів, які, як ми бачимо, не відповідають ліцензійним умовам. І тому до кінця року ще десь близько 70 університетів можуть зникнути", - пояснив міністр.

Квіт додав, що скорочення вищих навчальних закладів не означає, що виникне якесь соціальне напруження, тому що якщо університет закривають, то студенти відразу переводяться в інші навчальні заклади.

Міністр нагадав, що до ухвалення закону України "Про вищу освіту" на території країни працювали 804 вищі навчальні заклади.

"Закон набув чинності, але для того, щоб він запрацював, потрібні різні підзаконні акти і внести зміни та доповнення до інших законів. Зараз ми вже відсікли заклади так званого 1-2 рівнів акредитації. Коледжі перестають бути вищими навчальними закладами. Є частина коледжів, які увійшли в структуру університетів. Тому вони повинні визначитися, чи будуть належати до середньої освіти, професійної, безпосередньо працювати на ринку праці чи вони залишаться структурою університетів", - сказав міністр.

Нагадаємо, 1 липня Верховна Рада прийняла нову редакцію закону про вищу освіту, президент підписав його. Цей документ, зокрема, передбачає фінансову автономію ВНЗ, зменшення навантаження на викладачів і студентів, а також громадський контроль за якістю освіти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram