ГоловнаСуспільствоОсвіта

Міносвіти додало в підручник історії параграф про Майдан

Учні 11-х класів вивчатимуть цей параграф уже цього року

Міносвіти додало в підручник історії параграф про Майдан
Фото: EPA/UPG

Міністерство освіти презентувало додатковий параграф з історії України для учнів 11-х класів та методичний матеріал для вчителів "Про Революцію Гідності та агресію Росії проти України".

Про це повідомляється в Facebook на офіційній сторінці міністерства.

"Якщо ми їх не напишемо, то за нас напише агресор і окупант, як він це, наприклад, зробив для вчителів тимчасово окупованого Криму і Росії, де російська агресія проти України є виправданою і подається ледь не як благодійна допомога та місіонерське завдання", - заявив заступник міністра освіти Павло Полянський.

Заступник міністра також повідомив, що головним викликом і завданням було викласти максимально відчужену та об'єктивну версію цих подій: від початку Революції Гідності і до війни на Сході країни. "Автори чітко керувалися установкою - не допустити в шкільну програму мову агресії, фобії, злостивості до всього російського, адже потім підуть десятки років на те, що б цю мову агресії викоренити зі шкільної програми", - додав він.

Один з авторів параграфа Олександр Палій зазначив, що в процесі створення цього матеріалу автори уникали накопичення фактів і перевантаження інформацією, намагаючись подавати те, що цікаво дітям, і про дітей у контексті розглянутих історичний подій. З великої кількості фактів і подій було подано тільки найважливіші, які впливали на хід історії України в 2013-2015 роках. "Головна мета цього параграфа - підштовхнути дітей до розмірковувань і формування власних відповідей і висновків", - підкреслив автор.

Володимир Головко, кандидат історичних наук, один з авторів науково-методичної брошури для вчителів, розповів про те, що автори розглядають цей текст не як остаточну даність, а як тезу, з якою громадськість може дискутувати. "Власне, це і є метою методичної брошури - розпочати дискусію навколо нових історичних подій, які відбуваються в Україні", - заявив Володимир Головко.

Автори зазначили, що в параграфі та методичному матеріалі немає панегіриків політичним фігурам або політичним силам, оскільки сьогодні головним ресурсом Революції Гідності і захисту суверенітету України є український солдат, українська вдова, учасники Революції Гідності, волонтери.

Додатковий параграф про Революцію Гідності і агресію Росії проти України учні 11-х класів вивчатимуть уже цього року. Частину питань з цих тем передбачено й у зовнішньому незалежному оцінюванні цього року з історії України.

До речі, від сьогодні і параграф для учнів, і матеріал для учителів є у вільному доступі на сайті міністерства освіти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram