ГоловнаСуспільствоОсвіта

Рада повернула вченим спецпенсії

Викладачі почали звільнятися посеред навчального року.

Рада повернула вченим спецпенсії
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада повернула спецпенсії вченим, які після досягнення пенсійного віку залишилися працювати.

За ухвалення відповідного законопроекту №2528 проголосували 308 нардепів за 226 мінімально необхідних.

Документ покликаний зупинити відтік кадрів із наукової сфери, що почався після ухвалення в березні закону про обмеження пенсій. До цього працюючі науковці-пенсіонери отримували і зарплату, і спеціальну наукову пенсію. Тепер же вони не відрізняються від більшості пенсіонерів: доповненням до зарплати стала не наукова, а соціальна пенсія, яку нараховують на загальних підставах. Знову стати "спецпенсіонером" і отримувати наукову пенсію можна, тільки звільнившись із науково-педагогічної посади.

Ухвалений Верховною Радою закон повертає спецпенсії науковцям. У ньому, однак, залишилося обмеження розміру пенсії для працюючого пенсіонера на рівні 85%.

Однак Головне експертне управління парламенту, яке аналізує кожен законопроект, вважає, що прийняття проекту закону №2528 навряд чи підвищить пенсії більшості працюючих у науці пенсіонерів. Експерти вказують, що розміри спецпенсій у разі їх виплати у розмірі 85% з урахуванням утримання податку та військового збору можуть бути меншими, ніж розміри звичайної пенсії. Ухвалені зміни, як зазначає управління, вигідні тільки тим, кому пенсії призначили на рівні 90% від заробітної плати наукового працівника.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram