ГоловнаСуспільствоОсвіта

У Харківській області створено інноваційно-освітній кластер "Агротехніка"

Проект спрямований на впровадження нових технологій у сільському господарстві.

У Харківській області створено інноваційно-освітній кластер "Агротехніка"

24 червня 2015 року на базі Лозівського ковальсько-механічного заводу відбулося підписання меморандуму про створення інноваційно-освітнього кластеру "Агротехніка" у сфері новітніх технологій землеобробки і сучасного сільгоспмашинобудування.

Ініціаторами та засновниками кластеру стали Харківська обласна державна адміністрація, індустріальна група УПЕК, належні до групи Лозівський ковальсько-механічний завод і Українське конструкторське бюро трансмісій і шасі, Харківський національний технічний університет сільського господарства ім. П. Василенка, Харківська обласна організація роботодавців у сфері агропромислового комплексу. Також до створення кластеру приєдналися три університети аграрного профілю з інших областей України: Миколаївський національний аграрний університет, Сумський національний аграрний університет і Таврійський державний агротехнологічний університет.

Метою створення інноваційно-освітнього кластеру "Агротехніка" є об'єднання провідних державних аграрних вузів, приватних промислових і агропромислових підприємств, науково-дослідних установ, інженерних центрів і органів державної влади та місцевого самоврядування для здійснення ефективної наукової, освітньої, інноваційної та виробничої діяльності в аграрному й агропромисловому секторах економіки. А саме:

впровадження сучасних агротехнологій;    

імпортозаміщення шляхом розробки і виробництва вітчизняної енергоощадної агротехніки та просування її на внутрішньому і зовнішньому ринках;    

створення нових робочих місць;    

поліпшення технічного рівня вищої освіти;    

трансфер технологій та реалізації інновацій в агропромисловій сфері;    

поліпшення взаємодії з органами влади для розробки ефективної політики підтримки вітчизняних виробників агротехніки.

Під час круглого столу, підсумком якого стало підписання цього меморандуму, голова Харківської облдержадміністрації Ігор Райнін подякував усім учасникам за підтримку ініціативи створення інноваційно-освітнього кластеру "Агротехніка" і підкреслив, що обласна адміністрація буде надавати максимальне сприяння його розвитку. Також він звернувся до учасників заходу від міністерств освіти та аграрної політики з проханням надати всебічну підтримку ініціативі на рівні профільних міністерств.

Зі свого боку директор департаменту науково-освітнього забезпечення та розвитку підприємництва на селі Міністерства аграрної політики Олег Хоменко висловив упевненість у тому, що міністерство допоможе з реалізацією проекту, і зазначив, що без розвитку державно-приватного партнерства, об'єднання освіти, науки і виробництва неможливий технічний і технологічний прогрес в аграрній галузі.

Народний депутат України, почесний президент індустріальної групи УПЕК Анатолій Гіршфельд у своїй промові акцентував увагу на проблемах, які сьогодні необхідно вирішувати, щоб підвищити конкурентоспроможність аграрного сектору. Передусім це імпортозаміщення, оскільки імпортна складова в собівартості сільгосппродукції сьогодні становить більш ніж 70%. "При коливаннях валютного ринку і падінні цін на зовнішніх ринках галузь стає досить вразливою. Тому ми зобов'язані мати власне виробництво сільгосптехніки, добрив і хімікатів", - упевнений народний депутат. Також, на його думку, необхідні заходи для підвищення енергоефективності агросектору та впровадження інноваційних агротехнологій, які сприяють заощадженню ґрунтових ресурсів і вирішують завдання підвищення продуктивності сільського господарства.

Про створення кластеру А. Гіршфельд зазначив, що Харків, який традиційно є осередком науки і виробництва, завдяки своєму потенціалу і сьогодні може претендувати на роль "центру компетенцій" в галузі агротехнологій і сільгоспмашинобудування, який сьогодні треба відтворювати на принципово новому рівні. "Принцип приватно-державного партнерства, на якому будується кластер "Агротехніка", дозволяє отримати синергетичний ефект для інноваційного розвитку і галузі загалом, і кожного учасника об'єднання. Ми зробили тільки перший крок, до якого повинні приєднатися і провідні аграрні підприємства, наука і виробники сільгосптехніки для того, щоб у рамках цього об'єднання ми дійсно зуміли просунути провідні агротехнології в Україні", - підсумував А. Гіршфельд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram