ГоловнаСуспільствоОсвіта

"Опора": ГПУ не дотримується принципу презумпції невинуватості щодо УЦОЯО

Жодній особі не повідомлено про підозру у вчиненні кримінального злочину або про затримання

"Опора": ГПУ не дотримується принципу презумпції невинуватості щодо УЦОЯО
Фото: sud.ua

Громадянська мережа "Опора" висловлює стурбованість з приводу непрозорих дій Генеральної прокуратури щодо ситуації навколо Українського центру оцінювання якості освіти.

Про це повідомляє офіційний сайт організації.

"Звертаємо увагу, що зараз жодній особі не повідомлено про підозру у вчиненні кримінального злочину або про затримання. Разом з тим, деяких осіб вже другий день допитують без визначення їх процесуального статусу та забезпечення права на захист. Крім того, під час повідомлень про зловживання службовим становищем керівництвом УЦОЯО Генпрокуратура не дотримується принципу презумпції невинуватості", - йдеться в повідомленні.

В організації наголошують, що такі дії ГПУ "не сприяють утвердженню суспільної довіри до системи стандартизованого тестування і ставлять під сумнів результати рейтингової оцінки".

"Таким чином, через необґрунтовані та оціночні судження, а також дозоване висвітлення інформації з боку правоохоронних органів дискредитується сама система зовнішнього незалежного оцінювання, яка за роки свого існування на практиці довела свою ефективність і антикорупційну спрямованість", - наголошується в повідомленні.

Крім того, на думку організації, така ситуація дає підстави для занепокоєння щодо подальшого ходу вступної кампанії.

Нагадаємо, у вівторок Генеральна прокуратура провела спецоперацію в Центрі оцінювання якості освіти, основна функція якої - організація зовнішнього незалежного оцінювання. Керівників Центру підозрюють у зловживанні службовим становищем – підтасовуванні результатів зовнішнього тестування випускників. ГПУ повідомила, що під час обшуків вилучено комп'ютерне обладнання з доказами протиправних дій.

Усі чотири керівники Центру отримали повістки на допит у ГПУ. Директора УЦОЯО Ігоря Лікарчука сьогодні було усунуто з посади на час проведення розслідування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram