ГоловнаСуспільствоОсвіта

ГПУ запропонувала угоду тим, хто отримав підроблені сертифікати ЗНО

Листи про відрахування студентів відправлено в кілька вишів.

ГПУ запропонувала угоду тим, хто отримав підроблені сертифікати ЗНО
Фото: Макс Левин

Генеральна прокуратура запропонувала піти на співпрацю зі слідством студентам і колишнім абітурієнтам, які отримали підроблені сертифікати з результатами зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО).

Наглядове відомство у своєму повідомленні інформує про перебіг розслідування кримінального провадження за фактами несанкціонованої зміни інформації в реєстрі осіб, які пройшли ЗНО.

"Проведеними зараз комп'ютерно-технічними експертизами й іншими слідчими діями підтверджено факти використання безпосередньо абітурієнтами для вступу до вищих навчальних закладів підроблених сертифікатів про результати ЗНО", - стверджує ГПУ, яка здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні, розслідуваному Головним слідчим управлінням МВС.

У своєму повідомленні ГПУ роз'яснює, що кримінально-процесуальним законодавством передбачена можливість звільнення осіб від відповідальності за використання підроблених документів шляхом укладення угоди з прокурором про визнання провини.

Генпрокуратура відправила в кілька ВНЗ листи про відрахування певних осіб, які використовували підроблені документи. Серед таких вузів - Національний юридичний університет ім. Ярослава Мудрого, Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Київська національна академія внутрішніх справ, Національний медичний університет ім. О. Богомольця.

Нагадаємо, в липні слідчі провели обшуки в Українському центрі оцінювання якості освіти, яке проводить тестування. Обшуки також пройшли вдома в керівника центру Ігоря Лікарчука і його першого заступника Володимира Винника.

Слідчі дії проводили в рамках кримінального провадження за фактами несанкціонованого втручання та зміни інформації в «Реєстрі осіб, які пройшли зовнішнє незалежне оцінювання» за ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 362, ст. 363, ч. 2 ст. 15, ч. 2 ст. 364 КК України. Кримінальне провадження було розпочато за матеріалами департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки СБУ.

За версією ГПУ, керівники Центру змінювали дані в «Системі оцінки якості освіти» і «Реєстрі осіб, які пройшли зовнішнє незалежне оцінювання» за хабарі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram