ГоловнаСуспільствоОсвіта

"Відродження" запропонувало Раді повернути фінансування ПТУ з держбюджету

Міста не мають грошей на утримання училищ

"Відродження" запропонувало Раді повернути фінансування ПТУ з держбюджету
Фото: vpu21.if.ua

Депутатська група "Відродження" внесла до Верховної Ради пакет законопроектів, який повертає фінансування професійно-технічних навчальних закладів з державного бюджету.

Як повідомляє УНІАН, йдеться про законопроекти №3830-2 і №3831-1. Їхніми авторами виступили депутати Віктор Бондар, Євген Геллер, Віталій Хомутиннік, Артем Іллюк, Василь Гуляєв, Дмитро Святаш, Олег Кулініч, Олександр Біловол.

"З 1 січня 2016 року видатки на професійно-технічну освіту здійснюються з бюджетів міст обласного значення. Орієнтовна потреба у витратах для фінансування ПТУ у 2016 році може становити близько 6 млрд грн. Далеко не всі міста України здатні взяти на себе відповідні додаткові витрати. Так, наприклад, на сьогодні день у Харкові функціонує 25 закладів професійно-технічної освіти, видатки на утримання яких у 2016 році, за попередніми розрахунками, можуть скласти 178 млн гривень. Для Ужгорода такі додаткові витрати становитимуть близько 26 мільйонів гривень на рік", - йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

Як пояснив народний депутат Василь Гуляєв, протягом тижня на адресу народних депутатів групи "Відродження" надійшли десятки звернень колективів професійно-технічних закладів з різних регіонів України.

"Незважаючи на розмови про децентралізацію влади, збільшення доходної бази місцевих бюджетів відбувається повільніше, ніж перекладання на місцеві влади додаткових витрат. Проблема скрізь однакова: коштів на фінансування ПТУ в місцевих бюджетах немає. Міста для скорочення витрат на утримання ПТУ можуть у будь-який момент ухвалити рішення, що діти з малозабезпечених сімей з ближніх населених пунктів просто не зможуть навчатися в цьому закладі. Тому що їхнє навчання мусить оплачувати бюджет іншого міста", - підкреслив Василь Гуляєв.

"Наш пакет законопроектів допоможе вирішити проблему фінансування ПТУ комплексно, зняти цей тягар з місцевих бюджетів. Державі потрібні не тільки юристи та економісти, нам дійсно потрібні фахівці робітничих професій. Якщо цю ситуацію не виправити, ми просто прийдемо до поступового знищення системи професійно-технічної освіти в Україні", - заявив народний депутат.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram