ГоловнаСуспільствоОсвіта

В Україні працюють 613 шкіл, де навчаються менш ніж 25 дітей

Міносвіти збирається понизити їх до початкової школи або закрити.

В Україні працюють 613 шкіл, де навчаються менш ніж 25 дітей
Фото: UNHCR/Maks Levin

В Україні сьогодні працюють 613 шкіл першого-другого ступенів, у яких навчаються менш ніж 25 учнів.

Про це на засіданні уряду в середу заявив заступник міністра освіти Павло Хобзей, розповідаючи про переваги створення системи опорних шкіл і необхідність закриття або пониження ступеня шкіл, розташованих поруч.

"Ми не говоримо про закриття початкових шкіл, але коли в нас є 613 шкіл першого-другого ступеня, де навчаються менш ніж 25 дітей, назвати це нормальним неможливо. Тому йдеться про те, що ті, хто навчається в 5-9 класах, вони повинні перейти в опорну школу", - сказав заступник міністра.

Вартість навчання одного учня в таких школах сягає 50-70 тисяч гривень при нормі 9100.

"Очевидно, із такою системою буде певне скорочення вчителів. І питання: що буде з ними і який буде захист для тих, хто втратить роботу. Ви знаєте, є показник, скільки учнів припадає на одного вчителя. В Україні цей показник дуже низький - 8 учнів на одного вчителя. У Європі це в середньому 16, може бути 12. Тобто в нас є можливість в півтора разу зробити систему більш ефективною. Звичайно, є питання вчителів, але ми думаємо, що вчитель - це не найслабший елемент нашого суспільства, і може свої сили і в інших галузях спробувати", - сказав Хобзей.

При цьому прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що оптимізація мережі шкіл не повинна спричинити скорочення фонду оплати праці, щоб так можна було підвищити зарплати співробітникам, які залишилися.

Нагадаємо, ідею створення шкіл-хабів прем'єр-міністр Арсеній Яценюк уперше озвучив в інтерв'ю журналу "Фокус" від 19 листопада. "У сфері освіти моє завдання створити великі школи-хаби. Це проект нової школи: з інтернетом, нормальними класами, доброю зарплатою для вчителів, із директором, обраним на конкурсі. У кожній області має бути по одній такій школі", - говорив тоді він.

Очікують, що такі опорні школи будуть обладнані за всіма сучасними стандартами, а школи, які розташовані в територіальній громаді, виконуватимуть функції філій цієї опорної школи і навчатимуть базових речей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram