ГоловнаСуспільствоОсвіта

ВНЗ почали відраховувати студентів за підроблені результати ЗНО

Слідчі вважають, що в УЦОЯО з 2008 року діяла злочинна організація

ВНЗ почали відраховувати студентів за підроблені результати ЗНО
Фото: Макс Левин

У четвер, 17 березня, з однієї з українських академій було відраховано двох студентів, які у 2015 році подали сертифікати про проходження зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) із завищеними балами.

Про це заявила в понеділок прес-служба Генпрокуратури, яка влітку минулого року повідомила про кримінальну справу відносно посадових осіб Українського центру оцінювання якості освіти.

Назву ВНЗ в повідомленні не вказано. Однак відомо, що студентів відраховано на підставі п.5 ст.19 Правил прийому. Судячи з цього, мова йде про Національну академію внутрішніх справ.

За даними ГПУ, в УЦОЯО з 2008 року за хабар можна було домовитися про отримання більш високих балів або медалі. Кримінальне провадження, яке веде Головне слідче управління Національної поліції, розслідується за цілою низкою статей: 28 (груповий злочин), 191 (розкрадання), 205 (фіктивне підприємництво), 209 (відмивання грошей), 255 (створення злочинної організації), 362 (несанкціоноване втручання в роботу комп'ютерних систем), 363 (порушення правил експлуатації комп'ютерних мереж), 364 (зловживання службовим становищем), 366 (службове підроблення).

Слідство встановило, що посадові особи УЦОЯО у змові з іншими невстановленими особами створили злочинну організацію з метою привласнення коштів Центру і отримання незаконної винагороди шляхом несанкціонованих дій з базою даних ЗНО. Також їм інкримінують привласнення коштів Агентства з міжнародного розвитку США (USAID).

Генпрокуратура підкреслює, що досудове розслідування триває і слідчі будуть шукати інших студентів, які незаконно вступили на "бюджет".

Нагадаємо, у липні слідчі провели обшуки в Українському центрі оцінювання якості освіти, який займається проведенням тестування. Обшуки також провели вдома у керівника центру Ігоря Лікарчука та його першого заступника Володимира Винника.

Слідчі дії проводилися в рамках кримінального провадження за фактами несанкціонованого втручання і зміни інформації в "Реєстрі осіб, які пройшли зовнішнє незалежне оцінювання". За версією ГПУ, керівники Центру змінювали дані в "Системі оцінки якості освіти" та "Реєстрі осіб, які пройшли зовнішнє незалежне оцінювання" за хабарі.

Лікарчук незабаром після цього пішов у відставку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram