ГоловнаСуспільствоОсвіта

Міносвіти представило проект шкільної реформи з 12-річним навчанням

Реформу почнуть впроваджувати в 2018 році.

Міносвіти представило проект шкільної реформи з 12-річним навчанням
Лилия Гриневич
Фото: http://mon.gov.ua

Міністр освіти і науки Лілія Гриневич сьогодні на педагогічній конференції в Києві представила проект реформи з 12-річним навчанням у школах.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Початкова школа - 4 роки, як базовий період, адаптаційний цикл і 3-4 класи, потім - базова середня школа, яка буде називатися гімназією, там 5 років, де 5-6 класи мають свої особливості, 7-9 - свої, профільна середня школа (3 роки) - два цикли", - розповіла міністр.

Вона пояснила, що 10 клас - перший цикл, коли школяр може змінити свій вибір.

"Наприклад, дитина пішла в академічний ліцей і розуміє, що їй там не цікаво за цим профілем, вона повинна мати свободу вибору освітньої траєкторії і перейти на інший профіль. Другий цикл - 11-12 клас. Два напрями в профільній школі: це академічний напрям - ліцей і професійне спрямування, і професійний ліцей, професійний коледж", - додала Гриневич.

Формула нової школи складається з декількох компонентів: новий зміст освіти, заснований на формуванні компетентностей, необхідних для успішної самореалізації в суспільстві; орієнтація на потреби учня в освітньому процесі; партнерство між учнем, учителем і батьками; децентралізація та ефективне управління, що надасть школі реальну автономію; справедливий розподіл державних коштів, який забезпечить рівний доступ усіх дітей до якісної освіти.

Міністр також зазначила, що реформу почнуть впроваджувати в 2018 році, коли діти підуть до першого класу нової школи з новими підручниками та підготовленими викладачами. До цього проводитимуть підготовку реформи і Стартує вона в початковій школі, в 2019-2022 роках - у базовій школі, в 2023-2029 роках у профільній школі, і тільки в 2029 році в Україні з'явиться 12-й клас.

Нагадаємо, раніше Міносвіти спростило програму для дітей 1-4 класів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram