ГоловнаСуспільствоОсвіта

Держзамовлення на видання підручників для 8-х класів першим виконало видавництво "Ранок" Новости компаний

Держзамовлення на видання підручників для 8-х класів першим виконало видавництво "Ранок"

Українські школярі, які навчатимуться у 8-х класах, до 1 вересня будуть повністю забезпечені шкільними підручниками. Таку заяву під час конференції, яка нещодавно відбулася в Будинку уряду, зробила міністр освіти України Лілія Гриневич. Готовність до своєчасного постачання підручників у школи підтвердили і вітчизняні видавництва, які цього року працюють над держзамовленням.

Першим із держзамовленням на випуск підручників для 8-го класу впоралося харківське видавництво "Ранок", про що воно повідомило на своїй сторінці у Фейсбуці.

"32 назви загальним накладом 1 751 807 примірників за новою програмою для 8-х класів повністю надруковані. Підручники видано російською та українською мовами. Партнерськими видавництвами "Букрек" і "Мир" зараз готуються переклади підручників з фізики, історії України та всесвітньої історії на угорську, молдовську, румунську, польську мови. Над цим проектом працювали 82 співробітники видавництва "Ранок", 42 учасники і ще 63 інші фахівці: фотографи, художники, ілюстратори та дизайнери. 268 рецензентів надіслали свої зауваження. Пройшли гендерну експертизу і експертизу МОН", - повідомили в "Ранку".

Згідно з інформацією Міністерства освіти, цього року випуск підручників для 8-х класів для загальноосвітніх шкіл України, що відповідають змісту нової навчальної програми, були профінансовані своєчасно та в повному обсязі. Тому ще на початку червня 2016 року на рахунки видавців надійшли кошти, загалом 360 млн грн, необхідні для випуску 220 назв підручників накладом 7 760 164 примірники.

За словами Гриневич, на відміну від підручників для 4-х і 7-х класів, 50% яких минулого року мали друкуватися за рахунок місцевих бюджетів, підручники для 8-х класів фінансувалися централізовано.

Через деякі неузгодження питання випуску підручників для 4-х і 7-х класів досі не зрушило з місця. Міністерство освіти шукає шляхи вирішення проблеми, яка передусім полягає у фінансуванні, адже місцеві бюджети повинні виділити 42,9 мільйона для зазначеної мети.

Правда, за прогнозом директора Департаменту освіти і науки Дніпропетровської ОДА Олексія Полторацького, не всі видавництва-постачальники шкільних підручників впораються до початку нового навчального року. Свою стурбованість він висловив під час зазначеної прес-конференції: "Підручники для 8-х класів дійсно почали надходити в обласні центри освіти, але процес відбувається дуже повільно, адже видавництва і друкарні не встигають справлятися з держзамовленням".

За словами директора видавництва Віктора Круглова, "на сьогодні всі підручники від "Ранку" доставлено на місця, в обласні центри України. Але може виникнути проблема зі своєчасною логістикою їх у школи, адже книги, які доставлені на обласні рівні, повинні дочекатися підручників від інших видавництв, а вже потім вони консолідовано будуть доставлятися в районні центри".

У кожному разі будемо оптимістично дивитися в майбутнє, адже сьогодні українські видавці та друкарні працюють на максимальній потужності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram