ГоловнаСуспільствоОсвіта

МОН пояснило потрапляння живописців і бджолярів до списку пріоритетних професій

Таких професій навчають тільки в одному ПТУ на всю країну.

МОН пояснило потрапляння живописців і бджолярів до списку пріоритетних професій
Павел Хобзей
Фото: Сергей Нужненко

Міністерство освіти і науки пояснило, як було складено список із 19 професій загальнодержавного значення, підготовка кадрів за якими буде здійснюватися в професійно-технічних навчальних закладах за кошти державного бюджету.

"У нас є, наприклад, професія "Машиніст бурової установки", за якою проводять підготовку тільки в одному закладі на всю Україну. Тобто заклад обслуговує всю країну, при цьому в умовах децентралізації фінансувати навчання з власних доходів повинна тільки одна область, де розташоване ПТУ. Очевидно, що місцева влада може бути не зацікавлена витрачатися на підготовку кадрів, які потім працюватимуть де завгодно і не приноситимуть коштів у місцевий бюджет", - заявив заступник міністра освіти Павло Хобзей.

З аналогічної причини до списку потрапили такі професії, як налагоджувальник верстатів, бурильник свердловин і помічник бурильника свердловин, моторист бурової установки, машиніст бурової установки, складальник корпусів металевих суден, живописець, монтажник систем вентиляції і бджоляр.

Решта професії потрапили в перелік через великий попит на ринку праці.

"Для ілюстрації, загалом по країні для отримання професії виноградар на першому, другому і третьому курсах у ПТУ навчаються 44 учні. При цьому на ринку праці зараз 1622 вільні вакансії для таких фахівців. Наступного року з 44 учнів випуститься лише третина, і очевидно, що навіть це не зможе достатньо задовольнити наявні потреби. І така ситуація з усіма обраними гостродефіцитними спеціальностями. Той самий "верстатник деревообробних верстатів" - навчаються 1426 учнів, необхідність - 2600", - заявив Хобзей.

За даними МОН, такі списки затверджуватимуть тепер щорічно, щоб можна було оперативно реагувати на зміни на ринку праці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram