ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

За 15 років донорів в Україні стало вдвічі менше, - лікарі

Кров здають переважно родичі хворих.

За 15 років донорів в Україні стало вдвічі менше, - лікарі
Фото: Макс Левин

Кількість донорів в Україні значно зменшилася, тому донорської крові не вистачає.

Про це розповіли медики під час прес-конференції, присвяченій міжнародному Дню донора (відзначається 14 червня).

"Сьогодні кров у дефіциті. Ми можемо забезпечити нею людей тільки в екстрених випадках. А для постійного лікування її замало", - розповів Петро Вербицький, головлікар Київського обласного центру крові.

"Переважно донори - молодь, люди до тридцяти років. Це наші постійні кадри, безкоштовні добровольці. Також здають кров і сімейні донори, - розповів лікар. - Також серед донорів зустрічаються і ті, хто здає кров заради грошової компенсації, хоча сума й незначна. Крім того є відсоток людей, які отримують нагороди за донорство. Сьогодні кров у дефіциті. Ми можемо забезпечити нею людей тільки в екстрених випадках. А для постійного лікування її замало".

Згідно з офіційними даними, 95% всіх донорів в Україні складають донори-родичі і лише 5% - активні донори. Водночас потреби клінічної медицини в препаратах крові в нашій країні задовольняють лише на 17-25% від нормативів Всесвітньої Організації Охорони здоров'я.

За інформацією МОЗ України, 2003 року в Україні функціонувало 62 станції переливання крові, 526 відділень переливань крові; в 64 лікарнях заготовлювали кров та її компоненти. 2003 року безоплатні донори складали 91,3% донорського контингенту, забезпечуючи 84% усіх кроводач. Але в останнє десятиліття донорство переживає значний спад.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram