ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

70% дзвінків у "швидку" починаються з мату, - Богомолець

На викликах лікарі виявляють кубла і п'яних пацієнтів.

70% дзвінків у "швидку" починаються з мату, - Богомолець
Фото: Макс Левин

Суспільство та ЗМІ повинні виявляти повагу до лікарів. Таку думку висловила Ольга Богомолець, директор Інституту дерматології і косметології, під час круглого столу "Хто лікуватиме українців через 10 років?" в Інституті Горшеніна.

"Лікарі - це особлива каста. Це люди, для яких найважливішим є милосердя. Тільки в такому випадку лікар може бути щасливим, віддаючись роботі 24 години на добу. Для цих людей гроші не є головним фактором самореалізації. Щоб бути щасливими, їм потрібно знати, що їх поважають в суспільстві, що він може забезпечити собі і своїм близьким адекватне проживання. І головне - що у нього є гроші і час для того, щоб вчитися", - вважає експерт.

На думку Ольги Богомолець, суспільство і ЗМІ мають проявляти повагу до лікарів, а не брати до уваги тільки негативні сторони їх роботи.

"Ви собі не можете уявити, наскільки героїчні дільничні лікарі. На 6 курсі, коли була вагітною, я працювала дільничним лікарем на Троєщині, - згадала Богомолець. - Був один великий-великий будинок. Отримуєш 20 викликів і йдеш туди. Ліфти не працюють. Слухаєш під дверима, чи немає бійки, чи не потрапляєш ти в кубло. Тобі відкриває двері п'яний хлопець і каже: "Лікарю, у мене 37,6, мені потрібен лікарняний". 70% дзвінків у колл-центр швидкої допомоги починаються з мату".

Експерт вважає, що в таких умовах звинувачувати лікарів у чомусь немає жодних підстав.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram