ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Аптеки залишаться без красивих назв

Фармацевтам заборонили вводити покупців в оману.

Аптеки залишаться без красивих назв

Із 1 липня 2012 року набуло чинності положення, згідно з яким із вивісок аптек має зникнути реклама, повідомляє прес-служба Державної служби України з лікарських засобів.

Таку норму містять ліцензійні умови провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами.

"Згідно з п. 2. 12 розділу II ліцензійних умов, на фасаді будівлі, де розміщується аптечний заклад, відповідно до його призначення, повинна бути встановлена вивіска з зазначенням тільки виду закладу, а саме "Аптечний склад (база)", "Аптека", "Аптечний пункт", "Аптечний кіоск". Біля входу в аптечний заклад у доступному для огляду місці розміщується інформація про суб'єкта господарювання, режим роботи аптечного закладу", - йдеться в повідомленні прес-служби.

Водночас допускається вказівка інформації про торгову марку підприємства на табличці, яка розташована біля входу в аптечний заклад і містить інформацію про суб'єкта господарювання, режим роботи аптечного закладу.

Поряд з цим у деяких випадках найменування аптечних закладів не відповідають вимогам Закону України "Про захист прав споживачів". Таким установам "заборонено нечесну підприємницьку практику, яка включає вчинення дій, які кваліфікуються законодавством як прояв недобросовісної конкуренції, а також будь-яку діяльність (дія або бездіяльність), яка вводить споживача в оману або є агресивною", - зазначено в повідомленні.

У зв'язку з цим Державна служба України з лікарських засобів розробила і розмістила для обговорення на сайті МОЗ проект змін до Ліцензійних умов, які встановлюють певні вимоги щодо найменування аптечного закладу та його структурного підрозділу.

Зміни до ліцензійних умов спрямовані на усунення практики продажу ліків, яка може вводити в оману споживачів щодо ціни або інших цінових переваг на лікарські засоби, соціальної спрямованості аптечного закладу.

Нагадаємо, з 1 червня Міністерство охорони здоров'я впроваджує державне регулювання цін в українських аптеках.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram