ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Учені запропонували визначати рівень холестерину за фотографією

Індійські дослідники створили спеціальну програму для обробки зображень.

Учені запропонували визначати рівень холестерину за фотографією
Фото: handhandfingersthumb.com

Індійські вчені запропонували визначати рівень холестерину в крові за фотографіями рук пацієнтів. Методику розробила група фахівців, очолювана Раджендіреном Шанкером з Політехнічного інституту Шрі Шаста.

Дослідники вважають, що вміст холестерину корелює з товщиною шкірних складок на пальцях рук. У зв'язку із цим Шанкер і його колеги створили велику базу даних, що містить фотографії тильної сторони кисті пацієнтів. Кожну з фотографій супроводжують відомості про рівень холестерину в крові, які були отримані під час лабораторних досліджень.

 Учені також створили спеціальне програмне забезпечення для обробки зображень. Завдяки розробленим індійцями алгоритмам нову фотографію кисті можна співвіднести з уже наявними в базі знімками і, відповідно, відомим рівнем холестерину в крові.

За словами авторів роботи, нова діагностична методика дозволить обстежити більше число людей за одиницю часу, ніж стандартні лабораторні дослідження крові. Зокрема, комп'ютерний аналіз зображення не вимагає безпосередньої присутності пацієнта, займає менше часу і є дешевшим.

У березні 2012 року група американських учених запропонувала використовувати аналогічний підхід для оцінки ризику розвитку меланоми. При цьому американці використовували фотографії пацієнтів, виконані в ультрафіолетовій частині спектра, а також програми для обробки таких знімків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram