ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Філарет просить громадян допомогти в оснащенні батальйону Донбас реанімобілями

Щонайменше половину загиблих на полі бою можна було врятувати, якби була можливість надати їм невідкладну медичну допомогу

Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звернувся до банківських установ і громадян із закликом допомогти оснастити батальйон Донбас реанімобілями для порятунку поранених захисників України. Про це на прес-конференції в Українському кризовому медіацентрі заявив архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстрaтій, речник Київської Патріархії, повідомляє кореспондент LB.ua.

Слева направо: начальник медицинской службы батальона «Донбасс» Юрий Марченко, архиепископ Евстратий и заместитель батальйона
«Донбас» Вячеслав Власенко
Фото: Макс Левин
Слева направо: начальник медицинской службы батальона «Донбасс» Юрий Марченко, архиепископ Евстратий и заместитель батальйона «Донбас» Вячеслав Власенко

Командування батальйону "Донбас" звернулися до Філарета по допомогу вчора, 13 серпня після відспівування загиблих бійців батальйону в Михайлівському Золотоверхому монастирі.

У відповідь на їх прохання Патріарх Київський і всієї Руси-України закликає НБУ і комерційні банки, а також всіх небайдужих громадян надати батальйону "Донбас" броньовані інкасаторські автомобілі та/або гроші на купівлю та переобладнання придатних машин під реанімобілі.

Батальйону, зокрема, потрібні 3 броньовані реанімобілі класу "С" (не прострілюються з автоматів і СВД) для роботи хірургів в "червоній зоні" - тобто, безпосередньо на передовій, і перевезення поранених. Ще 3 неброньовані реанімобілі потрібні для проведення операцій у "зеленій зоні" - далеко від обстрілів.

"Сьогодні у батальйоні "Донбас" немає можливості надати пораненим медичну допомогу на полі бою через неможливість їх вивезення із зони обстрілу і траспортування в "зелену зону", а також через відсутність спеціального обладнання в "зеленій зоні" для надання невідкладної медичної допомоги та негайного проведення екстрених операцій. Просимо всіх небайдужих відгукнутися на цю потребу врятувати життя поранених героїв", - йдеться у зверненні Філарета, яке зачитав Євстратій.

Фото: Макс Левин

Присутній на прес-конференції начальник медичної служби батальйону "Донбас" Юрій Марченко заявив, що щонайменше 50% поранених на полі бою військовослужбовців можна було б врятувати за наявності броньованих автомобілів для транспортування поранених та обладнання для невідкладного проведення операцій.

Фото: Макс Левин

За словами Марченка, бронювання і переобладнання одного автомобіля типу ГАЗ-66 під реанімобіль коштує близько півмільйона гривень. На придбання такого автомобіля потрібно ще близько 100 тис. грн.

Також батальйону потрібні фахівці: абдомінальні, судинні хірурги і нейрохірурги для роботи в полі.

Телефони Гарячої лінії "Донбасу": 093-6005614, 050-6412135, 098-0665633.

Як повідомлялося, батальйон спеціального призначення "Донбас" Національної Гвардії України втратив чотирьох бійців під час штурму міста Іловайськ Донецької області.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram