ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Волонтери вимагають припинити феєрверки поблизу Ірпінського військового госпіталю

Поранені та контужені пацієнти сприймають салюти як "Гради" і панікують

Волонтери вимагають припинити феєрверки поблизу Ірпінського військового госпіталю
Архивное фото
Фото: страница на Facebook Натальи Королевской

Волонтери Ірпінського військового госпіталю просять адміністрацію "Адмірал Клубу" припинити феєрверки, які лякають пацієнтів установи - бійців АТО. Про це LB.ua повідомила Наталія Хіора-Бондаренко, представник волонтерської групи госпіталю.

За її словами, кожен феєрверк у клубі призводить до безсонної ночі для солдатів. "Адмірал Клуб" знаходиться в Ірпені на вулиці Радянській, 116 - приблизно за 300 метрів від Ірпінського військового госпіталю.

"Останній раз стріляли вчора, і до цього - минулого тижня, - повідомила Бондаренко. - Феєрверки проводять ввечері, ближче до 22:00, коли волонтерів в установі вже немає. Але хлопці почали скаржитися, і ми почали звертати увагу - це насправді проблема".

За її словами, бійці прокидаються, підхоплюються з ліжка посеред ночі, ховаються під ліжками або біжать кудись, навіть на милицях, вибігають на поверх з криками: "Повномасштабна атака! Ховайся! Рятуйся!". Після цього бійці довго не можуть заспокоїтися, курять усю ніч.

У госпіталь потрапляють, зокрема, військові зі складною формою контузії. Один з нових пацієнтів боявся виходити з будівлі - йому здавалося, що знову будуть "Гради". Його перевели у Головний військовий госпіталь у Києві - якраз напередодні чергового феєрверку. "Я не знаю, як би він відреагував - два тижні лікування пішли б намарно", - сказала волонтер.

"Або чоловік, якому було протипоказано вставати - у нього травма хребта, він тимчасово лежачий. Йому призначили кілька тижнів перебувати лежачи. Вставав ненадовго, акуратно, надягаючи спеціальний жорсткий корсет. Коли він почув цей салют - ніякого корсета не надягаючи, підхопився і побіг. Слава Богу, ускладнень не було, але це дуже небезпечно, великі ризики для пацієнта", - сказала Бондаренко.

"Ось заборонені у Києві салюти-феєрверки. Нехай і немає воєнного стану, але ясно і зрозуміло, що війна. Від наших заклятих північних братів можна чекати всього, що завгодно, і канонада, навіть святкова, - зайва, вже дуже різна реакція на неї. У Києві - кілька госпіталів: Головний міністерства оборони, СБУ, служби з охорони кордону, МВС. Там поранені додатково не травмуються "салютною радістю". Гірше - з госпіталем в Ірпені. Госпіталь розташований у чудовій лісовій зоні, там в основному бійці на доліковуванні, перед лікувальними відпустками або від'їздом до місця служби. Майже санаторій. А поруч - пафосний клуб "Адмірал", гостям якого іноді хочеться свята для душі у вигляді феєрверків", - пояснила в коментарі LB.ua представник групи "Крила Фенікса" Неллі Стельмах, яка також допомагає госпіталю.

Волонтери зверталися до адміністрації клубу з проханням припинити стрілянину, на що, за словами Бондаренко, отримали відповідь: "Спробуйте написати відгук у нас на сайті".

"Домовитися по-доброму з адміністрацією не вдалося, - підтвердила Стельмах. - Хоча, знаючи наш народ, думаю, більшість гостей клубу за чіткого пояснення ситуації навіть і не подумали б замовляти салюти".

Нагадаємо, недавно Київрада після звернень громадськості заборонила феєрверки у межах міста.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram