ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

МОЗ: ймовірність потрапляння Еболи в Україну дуже висока

Стюардесам і прикордонникам наказали виявляти потенційних хворих

МОЗ: ймовірність потрапляння Еболи в Україну дуже висока
Ученый работает с вирусом Эбола
Фото: EPA/UPG

МОЗ вважає, що ймовірність потрапляння лихоманки Ебола в Україні висока, тому почав робити заходи з протидії вірусу.

"Якщо вона [Ебола] потрапила до Росії, Польщі та Румунії, то ймовірність потрапляння в Україну - дуже висока", - сказав виконувач обов'язків міністра Василь Лазоришинець.

Він розповів, що міністерство описало симптоми, за якими можна виявити хворобу, екіпажам літаків, прикордонникам та митникам. Крім того, МОЗ звернулося до Всесвітньої організації охорони здоров'я з проханням виділити спецодяг для українських медиків.

"Наслідки можуть бути катастрофічними, оскільки летальність складає до 60%", - сказав Лазоришинець.

Нагадаємо, лихоманка Ебола - гостра вірусна хвороба, що має високий ступінь заразності, характеризується важким перебігом, високою смертністю і розвитком геморагічного синдрому (кровоточивість слизових оболонок). Спалахи лихоманки Ебола відбуваються переважно у віддалених селищах Центральної та Західної Африки, поблизу вологих тропічних лісів. Але останнім часом її зафіксували і в США, і в кількох європейських державах.

США опублікували пам'ятку про лихоманку Ебола, в якій сказано, що вірус передається тільки через рідини організму людини (кров, слина), що заразилася або померла від вірусу, і через контакт з інфікованими тваринами. Через воду, повітря, їжу заразитися неможливо, запевняють медики.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram