ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Експерти обговорили в МОЗ питання обігу кодеїновмісних лікарських засобів

Підстав для посилення контролю за препаратами експерти не знайшли

Експерти обговорили в МОЗ питання обігу кодеїновмісних лікарських засобів
Фото: lifedon.com.ua

Підстав для посилення контролю, зокрема, запровадження предметно-кількісного обліку комбінованих лікарських засобів, що містять кодеїн, сьогодні немає. Відповідні висновки зроблено за підсумками наради в МОЗ, яка відбулася сьогодні за участю Державного експертного центру МОЗ, НДІ соціальної і судової психіатрії та наркології МОЗ, МВС, Держнароконтролю, Держслужби з лікарських засобів, а також громадськості. Головував заступник міністра охорони здоров'я з питань євроінтеграції Юрій Савко, повідомляє РБК-Україна.

Ризик зловживання кодеїновмісними комбінованими лікарськими засобами набагато менший, ніж ризик зменшення доступу пацієнтів, у тому числі хронічно хворих, до таких лікарських засобів, повідомила начальник управління фармацевтичної діяльності МОЗ Людмила Коношевич.

Вона додала, що було проаналізовано ризики зловживання лікарськими засобами цієї групи та впровадження предметно-кількісного обліку до таких медичних препаратів: Кодтерпін ІС, Кодетерп, Кодарін, Кодекс, Кодарекс, Кодесан ІС, Кодепсін і Тедеїн.

За словами представника НДІ соціальної і судової психіатрії та наркології - медичного моніторингового центру з алкоголю та наркотиків Світлани Румянцевої, згідно зі статистикою, фактів масових зловживань і немедичного використання кодеїновмісних комбінованих лікарських засобів немає.

У департаменті реформ та розвитку медичної допомоги також вважають, що на сьогодні немає підстав для запровадження предметно-кількісного обліку комбінованих лікарських засобів, які містять кодеїн.

Проти запровадження ПКУ висловилися і представники Держлікслужби і ДЕЦ, які зауважили, що контроль зазначених лікарських засобів не передбачається конвенцією ООН, а в країнах західної Європи вони мають безрецептурну форму відпуску.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram