ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Новий в.о. міністра охорони здоров'я роздав мільйонні тендери тим самим фармкомпаніям, що й Богатирьова та її попередники

Мільйонні тендери отримали ті самі фірми, що й за часів Богатирьової

Новий в.о. міністра охорони здоров'я роздав мільйонні тендери тим самим фармкомпаніям, що й Богатирьова та її попередники
Фото: grivna.eu

Міністерство охорони здоров'я провело "показові" тендери на закупівлю медичних і лікарських препаратів, у результаті конкурсу гроші пішли тим самим фірмам, що й за міністра Раїси Богатирьової. Про це повідомляють "Наші гроші".

"Фішок" вистачило на будь-який смак: розіграші між рідними фірмами, мінімальна кількість конкурентних, викидання дешевого виробника, завищення цін в 2,5 разу", - пише журналіст Юрій Ніколов.

Зокрема, за постачання медикаментів нефрологічного профілю змагалися два підприємства - "Бакмед" і "Лінк-медитал". Співзасновник "Лінк-медитал" Микола Баришівський раніше був у списку засновників "Бакмеду". В цьому тендері очікувану ціну МОЗ перевищено на 1,3 млн гривень, до того ж міністерство не вказало на сайті держзакупівель вартості окремих предметів тендера.

Компанія "Людмила Фарм" виграла 14,23 млн гривень на постачання інтерферону бета 1-б для хворих на розсіяний склероз. Іншим учасником тендера був виробник інтерферону - ПрАТ "Біофарма", яке пропонувало ліки дешевше на 9% (1,33 млн). Однак фірму виключили з тендера через прострочену довідку, яку видає держава. Втім, "Біофарма" перемогла в тендері на 22,06 млн на постачання інтерферону бета 1-а. І хоча конкурентні умови і документація були ті самі, цього разу МОЗ не усунув фірму від участі в торгах.

Тендер на 44,47 млн гривень отримала компанія "Укроптпостач" Петра Багрія і Михайла Кучірки. І хоча деякі онкологічні препарати, включені в тендерну пропозицію, виявилися дешевшими від торішніх поставок, вартість інших ліків істотно зросла. Журналісти дослідили тендерну пропозицію і ціни на препарати і виявили, що фірма отримає 23 млн за постачання трьох найменувань препаратів, ціни на які зросли, порівняно з минулим роком, у 2,5 разу.

Нагадаємо, у вересні Кабмін звернувся до Генпрокуратури з проханням розслідувати бездіяльність керівництва Міністерства охорони здоров'я в державних закупівлях ліків. 1 жовтня Кабмін усунув від обов'язків міністра охорони здоров'я Олега Мусія і звільнив першого заступника міністра охорони здоров'я Руслана Салютіна через провал державних закупівель ліків. Обов'язки міністра виконує Василь Лазоришинець.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram