ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

ВАСУ визнав протиправними дії Держлікслужби щодо фармкомпанії "Інтерхім"

Вищий адмінсуд скасував рішення Апеляційного суду

ВАСУ визнав протиправними дії Держлікслужби щодо фармкомпанії "Інтерхім"
Фото: obozrevatel.com

Вищий адміністративний суд України (ВАСУ) скасував постанову Київського апеляційного суду від 13 травня 2014 року, визнавши дії Державної служби з лікарських засобів (Держлікслужба) - зупинку виробничого процесу в компанії "Інтерхім" (Одеса) - протиправними, а ухвалене на початку року відповідне розпорядження незаконним, повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в компанії.

"Рішення ВАСУ на користь компанії "Інтерхім" - це не просто вирішення адміністративного спору між суб'єктом господарювання та органом державної влади, це насамперед захищена ділова репутація компанії", - наголошують в "Інтерхімі".

У компанії також повідомили, що, незважаючи на завдані збитки, "Інтерхім" не затримував виплату заробітних плат і не призупиняв своїх соціальних програм. Виробничий процес на підприємстві залишався фактично заблокованим протягом півроку.

В "Інтерхімі" нагадали, що на початку року компанія звернулася до окружного адміністративного суду з вимогою скасувати розпорядження Держлікслужби від 30 грудня 2013 року №41 та визнати дії держоргану - зупинку виробничого процесу на підприємстві - протиправними. У позові компанія вказувала, що це розпорядження прийнято Держлікслужбою з перевищенням повноважень, оскільки, відповідно до закону "Про основні засади державного нагляду", повне або часткове зупинення виробництва допускається тільки за умови наявності в органу державного нагляду відповідної постанови суду.

12 березня 2014 року Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов "Інтерхіму", а розпорядження Держлікслужби, що зобов'язує компанію зупинити виробництво лікарських засобів, визнав протиправним і скасував його. Однак апеляцією Держлікслужба України змогла призупинити постанову Окружного адміністративного суду Києва, внаслідок чого "Інтерхім" звернувся з касаційною скаргою до Вищого адміністративного суду України.

"Колегія суддів ВАСУ дійшла висновку, що касаційна скарга компанії "Інтерхім" підлягає задоволенню в повному обсязі, таким чином, рішення Держлікслужби про зупинку виробничого процесу на підприємстві було прийнято незаконно, з перевищенням повноважень", - наголосили в компанії.

"Інтерхім" - один з провідних українських виробників готових лікарських препаратів і фармацевтичних субстанцій. Має повний виробничий цикл - від розробки і синтезу нових біологічно активних молекул, промислового виробництва фармацевтичних субстанцій до випуску готових лікзасобів і реалізації власної продукції кінцевому споживачеві. Входить у ТОП-10 вітчизняних виробників ліків і ТОП-20 усіх виробників, представлених на українському фармринку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram