ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Кличко: 416 осіб на межі смерті через борги перед Києвом

Уряд відмовився перераховувати кошти

Кличко: 416 осіб на межі смерті через борги перед Києвом

Заборгованість уряду перед Києвом за захищеними статтями становить 153 млн грн, в медустановах столиці склалася критична ситуація, заявив мер Віталій Кличко.

"На сьогодні заборгованість за захищеними статтями становить 153 млн грн. До мене звернувся департамент охорони здоров'я з тим, що за програмою "Здоров'я киян" заборгованість - 46 млн грн, 24 млн грн - за гемодіаліз. 416 людей зі штучними нирками щодня повинні отримувати необхідні ліки, а заборгованість на сьогодні така, що постачальники цього препарату вже не дають ліків у кредит. Якщо ліків не буде, завтра 416 осіб можуть померти через відсутність фінансування. 20 із них є переселенцями із зони АТО", - цитує Кличка його сайт.

Мер додав, що заборгованість за інсулін становить 18,5 млн грн. Також критична ситуація склалася в медустановах із виділенням коштів на харчування - за це заборгували 18,7 млн грн. При цьому заборгованість із зарплат становить 5,2 млн грн.

Кличко вранці пішов на зустріч до прем'єра, щоб домагатися погашення боргів. Після повернення він повідомив, що прем'єр визнав існування боргу, але сказав, що відповідне рішення про виділення коштів повинен прийняти в.о. міністра охорони здоров'я. Той же зазначив, що не може виділити гроші, мовляв, потрібно, щоб парламент вніс відповідні зміни у законодавство.

"Верховна Рада зараз не працює. Він пропонує почекати. Вибачте, люди, які можуть померти будь-якої миті через нестачу ліків, не можуть чекати! Я щойно провів переговори з компаніями, які відповідають за постачання лікарських препаратів. Ми шукаємо вихід, щоб люди, чиє життя залежить від ліків, отримали необхідні медичні препарати", - розповів мер на зустрічі з хворими на гостру ниркову недостатність, які не можуть отримати гемодіаліз.

Кличко наголосив, що, урізавши фінансування інших медичних витрат Києва, столична влада знайшла кошти на тиждень на гемодіаліз.

Мер також підкреслив, що для комплексного вирішення проблеми фінансування, зокрема медичної галузі, насамперед потрібно, щоб податки киян залишалися в місті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram