ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

МОЗ: гемодіаліз має фінансувати Київ

На гемодіаліз кошти закладають у місцевих бюджетах, заявив Лазоришинець

МОЗ: гемодіаліз має фінансувати Київ
Василий Лазоришинец
Фото: kmu.gov.ua

Тимчасово виконуючий обов'язки міністра охорони здоров'я Василь Лазоришинець заявив, що хворі, які страждають на ниркову недостатність, повинні забезпечуватися гемодіалізом з місцевого бюджету.

Про це повідомляє прес-служба МОЗ.

"Кошти закладені в місцевому бюджеті, а голови міст, зокрема Київської МДА, хочуть перекласти відповідальність на МОЗ, який не має витрат на таке фінансування. Але ми шукаємо шляхи і механізми, як допомогти цим пацієнтам", - сказав Лазоришинець.

За його словами, керівництво Києва лише сьогодні звернулося до МОЗ з проханням допомогти розв'язати проблеми в цьому питанні.

Нагадаємо, у четвер мер Києва Віталій Кличко заявив, що уряд заборгував Києву за захищеними статтями 153 млн грн, внаслідок чого в медустановах столиці склалася критична ситуація. "416 людей зі штучними нирками щодня повинні отримувати необхідні ліки, а заборгованість на сьогодні така, що постачальники цього препарату вже не дають ліки в кредит. Якщо ліків не буде, завтра 416 людей можуть померти через відсутність фінансування", - сказав також мер. У відповідь перший заступник міністра фінансів Ігор Уманський заявив, в уряду немає боргів перед Києвом - медичне фінансування за програмами, видатки на які здійснюються з державного бюджету до бюджету міста Києва, виконано в повному обсязі.

Хворі, які потерпають від ниркової недостатності, у четвер прийшли на зустріч з Кличком, а потім пікетували Кабмін.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram