ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Україна передасть в ООН закупівлю ліків за держрахунок

Медпрепарати, зареєстровані на Заході, не проходитимуть реєстрацію в Україні

Україна передасть в ООН закупівлю ліків за держрахунок
Фото: Макс Левин

Кабінет Міністрів передасть функції з закупівлі лікарських препаратів за державний рахунок від Міністерства охорони здоров'я до структур ООН.

Про це повідомив прем'єр Арсеній Яценюк, представляючи програму діяльності уряду.

"Щодо закупівлі за державні кошти лікарських засобів та медичних препаратів. Це частина коаліційної угоди, і позиція уряду: ми виділяємо з МОЗ низку функцій із закупівлі лікарських засобів та медичних препаратів і передаємо її в систему ООН. Низка вакцин і спеціальних медичних препаратів, в тому числі проти ВІЛ-інфекції, інші спеціальні лікарські препарати закуповуватимуться за схемою і моделлю через систему ООН, у тому числі ЮНІСЕФ, ВООЗ та інші міжнародні організації", - сказав він.

Крім того, за словами Яценюка, до парламенту внесуть закон про фактичне визнання всіх лікарських засобів та медичних препаратів, які пройшли реєстрацію в Євросоюзі, США, Канаді, Австралії та Японії.

"Це означає, що ми скасовуємо бюрократичні та корупційні реєстрації лікарських засобів і медичних препаратів, які пройшли відповідну реєстрацію та ліцензування в цих країнах", - повідомив прем'єр.

Крім того, до парламенту внесуть два ключові закони - "Про державно-приватне партнерство" та "Про установи охорони здоров'я та медичного обслуговування".

"І ми декларуємо про те, що в Україні введуть медичне страхування. Повноцінне медичне страхування. У країні немає безкоштовної медицини, це брехня. 8%, до речі це цифра, яка відповідає повністю видаткам на медицину у країнах-членах ЄС. 8% іде в повітря, до людей ці гроші не доходять. За все платять. Саме тому цих 8% бюджетних витрат на систему охорони здоров'я мають отримати ефективне використання через ухвалення закону про медичне страхування", - резюмував прем'єр.

Нагадаємо, передачу структурам ООН функцій із закупівлі лікарських препаратів за державний рахунок раніше анонсував новий міністр охорони здоров'я Олександр Квіташвілі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram