ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Україна не готова до впровадження страхової медицини, - Квіташвілі

Страхові компанії не погодяться працювати з нинішніми лікарнями

Страхова медицина в Україні - питання майбутнього.

Про це сьогодні на прес-конференції у МОЗ заявив новий міністр Олександр Квіташвілі, інформує кореспондент LB.ua.

"Страхова медицина - це гарна і потрібна справа. Але для того, щоб вона запрацювала, треба підготуватися. Необхідно, щоб мережа лікарень була до цього готова і відповідала всім необхідним параметрам", - зазначив міністр.

За його словами, існує ризик, що за нинішнього стану мережі лікарень і з нинішнім фінансуванням ліжкомісць жодна страхова компанія не погодиться з ними працювати.

При цьому Квіташвілі наголосив, що рішення, якою саме буде страхова медицина, ще не ухвалено. Однак робити її державною недоцільно.

"Про систему страхування говорити наразі зарано, але однозначно треба відходити від фінансових і державних корпорацій. У всьому світі - і в США, і в Європі - державні гроші витрачаються безладно, тому що люди ще не розуміють, що це гроші не нічиї, а їхні", - додав міністр.

Водночас Володимир Курпіта - можливий заступник міністра охорони здоров'я, член робочої групи з реформування медицини - в інтерв'ю LB.ua зазначив, що процес підготовки до страхової медицини може затягнутися не на один рік.

"2015 року необхідно ухвалити програму розвитку медичного страхування, яка визначатиме, як, коли і що ми робимо. Від уряду подадуть пакет документів, який включає зміни до бюджетного кодексу. Дуже важливі для охорони здоров'я. Тому що в нас в одному місті можуть працювати три лікарні різного підпорядкування. Цю ситуацію слід вирівняти - власник має бути один, який бачитиме, наприклад, що йому не потрібні три зубожілі пологові будинки, а потрібен один хороший. Будуть зміни до податкового кодексу - якась частина грошей залишатиметься на рівні місцевих бюджетів", - розповів Курпіта.

"У своїй стратегії ми написали, що, крім страхового пакету, має бути нестраховий пакет - медичні послуги, гарантовані для всіх. Щоб не було такого, що людина зі швидкої потрапляє в лікарню, а їй не надають допомогу, тому що вона не має страхового поліса", - додав він.

Водночас Курпіта виступає за змішану систему страхування. З одного боку - це простимулює страховий бізнес, з іншого дасть державі достатньо важелів захисту малозабезпечених верств населення.

"У нас усе одно залишиться частина громадян, страхування яких оплачуватиме держава: маленькі діти, люди віком від 65 років, інваліди, можливо, ще якісь категорії громадян, які не зможуть оплачувати страхування самостійно або через роботодавця. Треба вирішити точно, які групи страхуватиме держава. Підрахувати кількість цих людей, з'ясувати, де вони перебувають, вирішити, як ми будемо їх страхувати - давати їм ваучери чи переказувати гроші в лікарню", - зазначив співавтор реформ.

За його словами, підготовчий період триватиме весь 2015 рік і, можливо, затягнеться на 2016-й.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram