ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

ООН повідомляє про смерть близько 100 наркозалежних у Криму, РФ заперечує (оновлено)

Наркомани не змогли продовжити замісну терапію, запевняє спецпредставник ООН

ООН повідомляє про смерть близько 100 наркозалежних у Криму, РФ заперечує (оновлено)
Фото: http://beta.bashvest.ru

Анексія Криму Росією обернулася масовою загибеллю наркозалежних, які позбулися доступної в Україні замісної терапії. Про це розповів спеціальний представник ООН з ВІЛ та СНІД у Східній Європі та Центральній Азії Мішель Казачкін, повідомляє Agence France-Presse.

Згідно з повідомленням, через припинення замісної терапії загинули від 80 до 100 осіб, причинами смерті стали передозування або самогубства. Усього в програмі заміщення брали участь понад 800 наркозалежних.

"Людей поставили перед неможливим вибором. Для них це був нестерпний перехід від соціальної, психологічної та фізичної стабільності до вуличних наркотиків і стресу", - заявив представник ООН.

Казачкін розповів про труднощі в спілкуванні з російською владою, яка посилається на закон, що забороняє замісну терапію.

Труднощі з доставкою препаратів замісної терапії також виникли на сході України в регіонах, які контролюють проросійські сепаратисти. Відсутність терапії не тільки ставить під загрозу життя наркоманів, які змушені повертатися до важких наркотиків, а й підживлює епідемію ВІЛ.

Реакція Росії

22 січня МОЗ Росії розповсюдило повідомлення про те, що смертність наркозалежних після заборони замісної терапії не росте, а, навпаки, падає.

"З 18 березня по 31 грудня 2014 року в Республіці Крим померло 3 людини, які раніше брали участь у програмі замісної підтримувальної терапії (ЗПТ), у Севастополі - 4 людини", - цитує Лента повідомлення МОЗ РФ. За даними відомства, в 2012 році в Криму померло 18 учасників цих програм, в 2013 році - 14. У Севастополі в 2012 році померли 6 клієнтів ЗПТ, в 2013 році - 2. При цьому смертності від гострих отруєнь або передозування наркотиків Росія не фіксувала взагалі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram