ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Зарплату лікарів прив'яжуть до кількості пацієнтів

Міністр охорони здоров'я готує галузь до кардинальних змін

Зарплату лікарів прив'яжуть до кількості пацієнтів
Фото: kp.ua

Міністр охорони здоров'я Олександр Квіташвілі заявив, що зарплата лікарів в Україні залежатиме від кількості пацієнтів, яких вони будуть лікувати. Про це він сказав в інтерв'ю "Економічній правді".

"Жоден лікар у всьому світі не хоче брати гроші від пацієнта і щось класти собі в кишеню. Не можна їх примушувати до такого. Для лікаря головне - лікувати якісно і отримувати за це", - заявив міністр.

За словами Квіташвілі, люди швидко відвикають від звички давати хабарі або брати гроші. "Реформа патрульної служби в Грузії показала, що це можливо. Якщо запитати у будь-якого грузинського лікаря, коли він востаннє брав гроші в конверті від пацієнта, він не зможе згадати таку ситуацію", - зазначає керівник МОЗ.

Він також заявив, що всіх влаштовує легальний заробіток у лікарнях. Якщо є розцінки, і пацієнт розуміє, за що і де він платить, такі речі стають неможливими.

На запитання з приводу середньоринкової зарплати, яку має отримувати лікар в Україні, міністр відповів, що все залежить від кількості пацієнтів, яких лікарі будуть лікувати. За його словами, в Європі і в усьому світі існує багато розроблених принципів, за якими складаються протоколи лікування та оплата праці лікаря.

"Виходячи з того, що Україна рухається в бік Європи, ми будемо брати ті протоколи, які дадуть нам можливість зробити розрахунок вартості і зарплат. Після цього клініки самі мають вирішувати, скільки платити лікареві і медперсоналові. Стандартизація за ліжко-місцем - це зло і шкідництво", - сказав Квіташвілі.

"Зрозуміло, що хірург, який за рік робить більше операцій, ніж його колега, має отримувати більше. Лікарі зароблятимуть, виходячи з того, скільки людей вони будуть лікувати", - підсумував він.

Нагадаємо, реформа охорони здоров'я в Україні почнеться влітку 2015 року, а випробовувати пілотний проект будуть у Києві.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram