ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Україна отримає $215 млн від CБ на підвищення якості медпослуг

Світовий банк вирішив вкластися в українську охорону здоров'я

Україна отримає $215 млн від CБ на підвищення якості медпослуг
Фото: africagreenmedia.co.za

Україна отримає 214,73 млн доларів кредиту від Світового банку на підвищення якості медичних послуг.

Про це сьогодні на брифінгу в Києві заявили міністр охорони здоров'я України Олександр Квіташвілі і директор Світового банку в Білорусі, Україні та Молдові Чімяо Фан.

За словами Чімяо Фана, ці гроші - частина загальної допомоги Україні, яку в лютому 2015 року затвердила дирекція Світового банку. Загальний розмір допомоги становитиме 2 млрд доларів.

Медична частина допомоги СБ - проект "Покращення охорони здоров'я на службі в людей" - буде складатися з 3 компонентів. Перший - це вдосконалення медичних послуг на місцевому рівні (буде здійснюватися в 8 областях: Дніпропетровській, Полтавській, Рівненській, Вінницькій, Волинській, Львівській, Закарпатській і Запорізькій). Другий компонент - посилення управління Міністерства охорони здоров'я. Приміром, на реформу системи фінансування в МОЗ буде витрачено близько 9,5 млн доларів США, а на розвиток електронної системи охорони здоров'я - майже 3 млн. Третій компонент - управління проектом "Моніторинг та оцінювання".

Відповідаючи на запитання кореспондента LB.ua, чому СБ урізав первісну суму кредиту (проект обговорювали 2013 року, і тоді йшлося про 340 млн доларів), Чімяо Фан послався на ситуацію в східних областях України. При цьому він підкреслив, що якщо проект буде успішним, то СБ може виділити додаткові кошти на окремі напрямки. Крім того, директор банку зазначив, що проект затягувався у зв'язку з тим, що в Україні з 2013 року змінилося кілька урядів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram