ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Українські центри крові зіткнулися з загрозою зупинки

МОЗ досі не провело тендери із закупівлі медвиробів

Українські центри крові зіткнулися з загрозою зупинки
Фото: Униан

Україні загрожує зупинка центрів переливання крові у зв'язку з тим, що Міністерство охорони здоров'я досі не провело тендери із закупівлі виробів медпризначення для центрів крові.

Про це розповів головний трансфузіолог МОЗ, директор Київського обласного центру крові Петро Вербицький, пише УНІАН.

Понад те, за словами Вербицького, центри крові поки що не знають, що саме у 2015 році МОЗ планує придбати на тендерах для їхньої роботи. "Держава ще не визначилася, що буде закуповувати", - каже він.

Лікарі з регіонів підтверджують складність ситуації. Головний лікар Дніпропетровської станції переливання крові Антоніна Сердюк повідомила, що наявного запасу тест-систем вистачить до липня. Пізніше їхню закупівлю має забезпечити обласний бюджет. Однак його ресурсів надовго не вистачить. Тому Сердюк очікує дефіциту тест-систем вже восени.

Проблеми з витратними матеріалами відзначають і у Харкові. Головний лікар Харківського обласного центру служби крові Вадим Яворський каже, що незабаром у них відзначатиметься брак контейнерів для забору крові.

Лікарі кажуть, що у їхній роботі дуже важливо домогтися високої якості крові. Щоб цього досягти, їм необхідно використовувати для тестування крові не старовинні ручні методи, а працювати на спеціальному обладнанні, зокрема на ARCHITECT.

Сердюк зазначає, що плюсами ARCHITECT є те, що всі процеси тестування крові стають автоматизованими, тобто виключається дія людського чинника, якесь переплутування пробірок або донорів. Крім того, скорочується час тестування - з шістьох годин до години-півтори. І що дуже важливо, цей метод більш чутливий, краще виявляє інфекції і дає менше хибнопозитивних результатів, що призводить до кращої якості і безпеки одержуваної крові, каже вона.

Якість роботи, ефективність на ARCHITECT на порядок вища, ніж коли застосовується напівавтоматичний напівкустарний метод, погоджується колишній головний лікар Луганської обласної станції переливання крові Олена Фролова.

Вже кілька років як МОЗ почав оснащувати регіональні центри крові цим обладнанням. Зараз приблизно половина регіонів мають апарати ARCHITECT. Тому лікарі вважають, що необхідно повністю переходити на сучасні методи і своєчасно закуповувати необхідні тест-системи, щоби підвищувати якість одержуваної від донорів крові. Особливо актуально це стало в умовах проведення АТО, коли вимоги до швидкості отримання якісної донорської крові різко зросли.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram