ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Постачальник ліків для ВІЛ-інфікованих вирішив ліквідуватися

30 тис. людей, хворих на ВІЛ/СНІД, можуть залишитися без лікування

Постачальник ліків для ВІЛ-інфікованих вирішив ліквідуватися

У четвер у Єдиному державному реєстрі України з'явилася інформація про те, що компанія "Вектор-Фарма", яка мала поставити ліки для 30 тис. людей, хворих на ВІЛ/СНІД, ліквідується.

Про це повідомляє благодійний фонд "Пацієнти України".

Повідомлення про ліквідацію з'явилося наступного дняпісля того, як прем'єр Арсеній Яценюк доручив МВС перевірити виконання "Вектор-Фармою" угоди з постачання МОЗу препаратів для лікування ВІЛ-інфікованих.

"Такий крок може свідчити про те, що компанія не хоче виконувати свої зобов'язання перед Урядом України та постачати ліки, - цитують у повідомленні слова юриста "Центру протидії корупції" Олени Щербань. - Існує величезний ризик того, що держава не зможе не тільки домогтися поставки препаратів, а й повернути бюджетні гроші, які заплатила компанії ще у грудні".

За інформацією голови "Всеукраїнської мережі людей, які живуть з ВІЛ" Володимира Жовтяка, "Вектор-Фарма" як посередник не переказала жодної копійки постачальнику ліків.

Нагадаємо, що компанія "Вектор-Фарма" 22 грудня отримала 52 млн гривень у вигляді 100% передоплати препаратів за ліки для ВІЛ-інфікованих. Це препарати Ламівудин, Зидовудин/Ламівудин, Ефавіренз для 30 тис. пацієнтів по всій Україні.

За інформацією "Всеукраїнської мережі людей, які живуть з ВІЛ", вже 15 червня в Україні закінчаться ліки для тисяч ВІЛ-позитивних людей, які мала поставити "Вектор-Фарма".

"Вектор-Фарма" зараз у суді вимагає перерахунку ціни товару через зростання курсу долара.

Компанія є одним із головних "розпилювачів" тендерних грошей. У 2014 році вона виграла тендерів на 226 млн грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram