ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Лікарське товариство розкритикувало ідею перетворення лікарень на підприємства

Фахівці виступають проти безсистемності реформи.

Лікарське товариство розкритикувало ідею перетворення лікарень на підприємства
Фото: rbc.ua

Ініціатива Міністерства охорони здоров'я України надати автономію закладам охорони здоров'я, зокрема у вигляді реорганізації в комерційні підприємства, є ризикованою і може спричинити соціальну та політичну нестабільність в Україні.

Про це заявили на прес-конференції представники Всеукраїнського лікарського товариства ВУЛТ (голова правління Микола Тищук, член правління Костянтин Надутий, члени ВУЛТ Ігор Найда та Ольга Остапенко), пише "РБК-Україна".

За їхніми словами, з таким підходом однозначно знизиться доступність медобслуговування населення.

"Автономізація - це обов'язковий елемент системної, спланованої реформи, який, втім, можна поетапно реалізувати тільки після комплексу обов'язкових мікросистемних і макросистемних змін в організації управління та фінансування галузі, кадровій політиці, рівні інформатизації тощо. Це складна і багатовимірна робота, яку не можна якісно виконати швидше ніж за кілька років", - зазначив Надутий.

Зі свого боку Найда наголосив, що ВУЛТ виступає не проти автономізації, а проти пропонованого порядку її безсистемного введення. "Відсутній механізм реального впливу на події, які будуть розвиватись, адже державно-громадський механізм контролю охорони здоров'я по суті ліквідується. Експерти вважають, що це шлях до банкрутства і продажу за безцінь у приватну власність закладів охорони здоров'я", - додав він.

Представники ВУЛТ наголосили, що виступають за комплексні системні зміни, формування нової цілісної національної моделі охорони здоров'я, в якій комфортно будуть почуватися і пацієнт, і лікар. Однак, на їхню думку, в законопроектах МОЗ запропоновано розрізнені фрагментарні зміни, які можуть розбалансувати систему і нашкодити людям.

"ВУЛТ виступає із рішучим протестом проти такого непродуманого реформування і звертається до всіх органів державної влади, щоб не допустити катастрофи в галузі", - наголосили учасники прес-конференції.

Нагадаємо, 27 травня на засіданні Кабінету Міністрів міністр охорони здоров'я Олександр Квіташвілі повідомив про підготовку законопроекту, в якому запропоновано надати більше автономії, зокрема й у фінансовій сфері, установам охорони здоров'я.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram