ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Фірма-посередник досі не поставила в Україну повний обсяг препаратів для ВІЛ-інфікованих

Ті препарати, який уже поставили, не можуть пройти контроль якості.

ТОВ "Фіоліс Трейд Лтд", що є правонаступником "Вектор-Фарми", досі не поставила в Україну препарати для ВІЛ-інфікованих, гроші за які МОЗ перерахувало ще в грудні минулого року. Про це LB.ua повідомив голова координаційної ради "Мережі людей, що живуть із ВІЛ" Володимир Жовтяк.

Жовтяк каже, що фірма поставила препаратів загалом на 473,5 тис. доларів, тоді як загальна сума поставки - 52 млн грн. Ліки досі не надійшли до лікарень і СНІД-центрів. "Понад місяць тому компанія "Фіоліс Трейд Лтд" поставила один з препаратів - ламівудин - на суму 188 тис. доларів. Увесь цей час препарат лежав на митному складі, тому що компанія, з незрозумілих мені причин, не надавала зразки для контролю якості. Минулого тижня зразки нарешті були надані, і в п'ятницю ліки передали на склад "Укрвакцини". Обіцяють, що до середи препарат буде вже в лікарнях".

Також "Фіоліс Трейд Лтд" поставила комбінований препарат ламівудин/зідовудин на суму 286 тис. доларів. "Досі не підготовлено зразків для проходження контролю якості, препарат лежить на складах. А є гостра необхідність у ньому. Я сподіваюся, що зразки нададуть швидко, а також що компанія "Фіоліс Трейд Лтд" негайно поставить в Україну решті препаратів".

Нагадаємо історію питання. У грудні 2014 року МОЗ у дуже стислі терміни проводив тендерні закупівлі, оскільки до цього  весь рік закупівлі блокували.

Фірма "Вектор Фарма" виграла тендер на постачання антиретровірусних препаратів виробництва індійської компанії "Ранбаксі" на суму 52,6 млн грн.

Згідно з умовами договору, поставити препарати фірма мала протягом 180 днів. А гроші їй перерахували відразу. Це стало можливим, тому що Кабмін вніс зміни до постанови №117, якою дозволив вносити 100% передоплати за постачання ліків на 6 місяців наперед.

"Вектор Фарма" отримала гроші в гривнях, а купити в "Ранбаксі" ліки малав доларах. Долари "Вектор Фарма" почала закуповувати тільки в січні за, природно, абсолютно іншим курсом, ніж був за місяць до цього. Представники фірми написали кілька листів до МОЗ із проханням збільшити ціну договору на 10 мільйонів гривень - до 62,8 млн грн. 7 травня "Вектор Фарма" подалася із цією вимогою до Господарського суду Києва. МОЗ суд виграв.

Тим часом "Вектор Фарма" перетворилася на "Фіоліс трейд лтд", а її офіційний власник - офшор "Керімар трейд ллпі" продав фірму іншому офшору "Фіоліс трейд лтд". Чи змінювався при цьому реальний власник - не зрозуміло. Обидва офшори зареєстровані за однією й тією самою адресою в Лондоні, який використовують і інші офшорні фірми, пов'язані з Україною.

Представники Мережі ЛЖВ почали тиснути на МОЗ, вимагаючи організувати постачання препаратів. У результаті переговорів фірма "Сан Фарма" (до якої влилася "Ранбксі" за ці півроку) погодилася віддати "Вектор Фармі" 100% препаратів за ціною 80% за умови, що решту 20% фірма поверне потім, вигравши суд в України. А якщо не виграє - то просто поверне. Виробник зацікавлений у тому, щоб продати вже виготовлені препарати до того, як у них мине термін придатності.

Раніше в інтерв'ю LB.ua Володимир Жовтяк розкритикував дії МОЗ у врегулюванні ситуації з нестачею препаратів для ВІЛ-інфікованих.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram