ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

ВІЛ-інфіковані отримали тільки 20% препаратів, закуплених МОЗ

Ситуація критична

ВІЛ-інфіковані отримали тільки 20% препаратів, закуплених МОЗ
Акция под Кабмином 27 мая 2015
Фото: apostrophe.com.ua/Владислав Содель

Українські ВІЛ-інфіковані досі не отримали препарати, закуплені наприкінці минулого року МОЗ у горезвісної "Вектор Фарми". Про це LB.ua розповів голова координаційної ради "Мережі людей які живуть із ВІЛ" Володимир Жовтяк.

За його словами, хворі отримали лише 20% препаратів - ті, про які вже писав LB.ua на початку серпня.

"Щоб не допустити нової хвилі епідемії ВІЛ/СНІДу, мережа ЛЖВ на гроші Глобального фонду двічі закуповувала АРВ-препарати на суму понад 5 млн доларів. Ми передали їх у клініки МОЗ. Першу закупівлю зробили, щоб покрити недостачу на початку цього року, друга повинна покрити недостачу початку наступного року. Але при цьому препаратів все одно не вистачить, якщо "Вектор Фарма", яка тепер називається "Фіоліс Трейд лтд", не виконає контракт", - сказав Жовтяк.

Нагадаємо історію питання. У грудні 2014 року МОЗ у дуже стислі терміни проводило тендерні закупівлі, оскільки до цього цілий рік закупівлі блокувалися. Фірма "Вектор Фарма" виграла тендер на постачання антиретровірусних препаратів виробництва індійської компанії "Ранбаксі" на суму 52,6 млн. грн.

Згідно з умовами договору, фірма мала поставити препарати протягом 180 днів. А гроші їй переказали відразу. Це стало можливим, тому що Кабмін вніс зміни до постанови №117, якою дозволив вносити 100%-ву передоплату за поставку ліків на 6 місяців наперед.

"Вектор Фарма" отримала гроші у гривні, а купити у "Ранбаксі" ліки мала в доларах. Долари "Вектор фарма" почала закуповувати тільки в січні за, природно, абсолютно іншим курсом, ніж був за місяць до цього. Представники фірми написали кілька листів до МОЗ з проханням збільшити ціну договору на 10 мільйонів гривень - до 62,8 млн грн. 7 травня "Вектор Фарма" подалася з цією вимогою до Господарського суду Києва. МОЗ суд виграло. Але "Вектор Фарма" подала апеляцію, яка розглядатиметься 30 вересня.

Тим часом, "Вектор Фарма" перетворилася на "Фіоліс трейд лтд", а її офіційний власник - офшор "Керімар трейд ллпі" продав фірму іншому офшору "Фіоліс трейд лтд". Чи змінювався при цьому реальний власник - невідомо. Обидва офшори зареєстровані за однією і тою самою адресою в Лондоні, яка використовується й іншими офшорними фірмами, пов'язаними з Україною.

Нагадаємо, антиретровірусна терапія необхідна ВІЛ-інфікованим, щоб вижити.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram