ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Компанія-виробник вакцини від поліомієліту підтвердила, що її можна заморожувати повторно

На складах Укрвакцини зберігається понад мільйон доз вакцини ОПВ.

Компанія-виробник вакцини від поліомієліту підтвердила, що її можна заморожувати повторно
Фото: www.pharmafile.com

Французька компанія "Санофі (Авенсіс) Пастер" надала МОЗ України офіційний лист, у якому підтверджує, що оральну поліомієлітну вакцину (ОПВ) можна розморозити повторно. Лист розмістив сайт Міністерства.

Нагадаємо, це дуже важливе для України питання, оскільки через збої в держзакупівлях виник дефіцит вакцини від поліомієліту. 1,5 млн доз, закуплених для нашої країни ЮНІСЕФ за гроші Канади, зависли на складі "Укрвакцини" через те, що під час транспортування вакцину розморозили, а по приїзді в Україну заморозили знову. За ВООЗівською інструкцією - це прийнятно, як і повторне заморожування. У МОЗівській інструкції до вакцини прописано, що повторно заморожувати вакцину не можна. Відповідно, українські чиновники не можуть прийняти рішення про використання цієї вакцини.

У листі від виробника повідомляють, що вакцину ОПВ слід зберігати за температури -20° С протягом терміну придатності (24 місяці). Після розморожування препарат можна зберігати протягом 6 місяців у холодильнику (+2/+8°С) протягом 24-місячного терміну придатності.

При цьому компанія-виробник вказує, що ОПВ не можна транспортувати при температурі -20°С і вона може виявитися розмороженою після прибуття. "Якщо при отриманні виявлено розморожену ОПВ, рекомендується знову помістити вакцину в температурні умови -20°С, якщо це дозволяє флаконний термоіндикатор (VVM) і температурна діаграма пристрою реєстрації даних або монітор холодового ланцюга (ССМ) не вказує на вплив температурних умов вище від  +8°С. Дослідження ВООЗ показують, що кілька етапів заморожування/розморожування вакцини не впливають ні на її безпеку, ні на активність. Також важливо пам'ятати, що процес виробництва ОПВ вакцини включає кілька етапів заморожування/розморожування", - йдеться в листі.

Як повідомляє прес-служба МОЗ, 21 вересня 2015 року комісія міністерства за участю представників МВС перевірила дотримання умов "холодового ланцюга" під час зберігання вакцини і зафіксувала відповідним актом, що вакцина транспортувалася зі складу виробника на склад ДП "Укрвакцина" з дотриманням умов "холодового ланцюга" і, враховуючи показники термодатчиків, порушення цих умов не зареєстровано. На складі ДП "Укрвакцина" з 21.05.2015 р. по 29.05.2015 р. ця вакцина зберігалася за температури +2 - + 8°С. З 29.05.2015 р. і досі зазначена вакцина зберігається при температурі - 22°С, що підтверджується показниками вимірювальних приладів згідно з листом температурного контролю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram