ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

В Україні з'явиться Нацагентство із закупівель ліків

Яценюк заявив, що боротьба за крісло голови МОЗ - насправді боротьба за грошові потоки

В Україні з'явиться Нацагентство із закупівель ліків
Фото: LB.ua

Кабінет міністрів наступної середи ухвалить рішення про створення Національного агентства закупівлі лікарських засобів та медичних препаратів. Про це сьогодні на засіданні уряду сказав прем'єр-міністр Арсеній Яценюк.

Він пояснив, що таке агентство необхідне, щоб зняти зайвий ажіотаж навколо посади міністра охорони здоров'я.

"Чому йде війна, наприклад, за посаду міністра охорони здоров'я? Думаєте, з тієї простої причини, що страшно хочуть реформувати систему охорони здоров'я? Ні. Мета одна: призначити свого міністра, і щоб цей міністр контролював усі закупівлі", - сказав він.

На його думку, після створення такого агентства "деякі політичні сили" перехочуть боротися за крісло міністра.

"Номінаційний комітет, міжнародні організації, які призначать керівника та контролюватимуть систему закупівель лікарських засобів та медичних препаратів за державні кошти. Ми повинні поставити в цьому крапку наступного тижня", - сказав Яценюк.

Нагадаємо, влітку Квіташвілі подав у відставку через конфлікт із комітетом Верховної Ради з питань охорони здоров'я, очолювани Ольгою Богомолець. За його словами, комітет заблокував проект медичної реформи. "Реформу охорони здоров'я зупинив комітет охорони здоров'я, на якому вчора тільки дві людини проголосували "за", кілька людей утрималися, а пан Мусій, пані Богомолець, пані Корчинська, пані Бахтєєва, пан Шурма, пан Шипко були проти", - сказав міністр.

Однак для звільнення Квіташвілі не вистачило голосів.

За даними LB.ua, головний кандидат на місце міністра у разі звільнення Квіташвілі - відомий кардіохірург, голова Інституту серця Борис Тодуров. Другий номер у списку фаворитів - генеральний директор клініки "Оберіг" Віктор Рибчук. Також говорять про можливе призначення міністром інфекціоніста Володимира Курпіти, який працював у ВООЗ і п'ять років очолював Всеукраїнську мережу людей, які живуть із ВІЛ. Ще один кандидат - директор Інституту трансплантології Олександр Усенко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram